UtazásAz olaszországi falu, ahol felfedezték a „varázselixírt": azaz a vasegészség, a hosszú...

Az olaszországi falu, ahol felfedezték a „varázselixírt”: azaz a vasegészség, a hosszú élet és az álomalak titkát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy olaszországi halászfalu nem sejtett „kincseket” rejteget magában. A csaknem 1000 lelket számláló kis falunak, a lélegzet elállító szépségű tájain, a meleg szellőn és a kiterjedt citromligetein kívül, egy értékes genetikai örökség is a „vérében” van. A helyiek titka itt rejlik a Garda-tó partján, Lombardia északi részén.

Limone sul Garda, egy hely, amely lehet, ha semmit sem mond az olasz tájakban szerelmes turisták többségének, de ide ellátogatni mindenképpen érdemes. Az észak-lombardiai halászfalu, ahol alig egy maroknyi ember él, mesebeli tájjal fogadja látogatóit és ugyanakkor a boldog ellentmondások helyének tűnik.

Ez ugyanis az egyik legészakibb pontja a bolygónak, ahol természetes körülmények között nő a citrom az Alpok lábánál található enyhe éghajlat hatására. És ez még nem minden. A CNN szerint Limone sul Garda helyi lakosai büszkék az egészség és a hosszú élet „elixírjére”, mely különleges gén hordozói mindannyian.

Az „egészségelixír” Észak-Olaszországból

Úgy tűnik, hogy itt a helyi lakósok zöme elképesztő emésztési kapacitással van megáldva, ami lehetővé teszi számtalan édesség és zsíros ételek elfogyasztását anélkül, hogy ezek az orvosi vizsgálatok eredményein látszódnának.

A szívbetegség szinte ismeretlen ebben a lombardiai faluban, ahol a „Limone gén” – ahogy a helyiek nevezik – elpusztítja a lipideket és távol tartja a koleszterin lerakódásokat.

Limone sul Garda lakossága 40 éven át a kutatók szoros megfigyelése alatt állt, hogy megvilágítsák a genetikai kódjuk mögött meghúzódó rejtélyt. Szerencsére születésüktől fogva a halászfalu őslakosai közül sokan hordozói ennek a szokatlan génnek. „A családból származik” – mondja Gianni Segala, aki egy kis üzletet vezet a faluban.

Az olaszországi falu, ahol felfedezték a „varázselixírt": azaz a vas egészség, a hosszú élet és az álomalak titkát
Fotó: Freepik.com

„Én és a testvéreim, a 96 éves édesanyám, a gyerekeim… Mindannyian hordozzuk ezt a gént. A nyolcvanas évek óta vesznek tőlünk vérmintát különböző vizsgálatokhoz” – meséli.

A genetikai mutáció jelentős előnyökkel jár

Gianni úgy emlékszik a tudósok első látogatására, mintha tegnap történt volna. Kétóránként koncentrált cukoradagot adtak neki, hogy figyelemmel kísérjék a vérében bekövetkező változásokat.

„Minden harapás után vért vettek tőlem. Annyira édes volt, hogy rosszul éreztem magam, és bár nagy mennyiséget fogyasztottam, ezt nem mutatták ki az elvégzett tesztek. A vérem ugyanis azonnal elpusztította a zsírokat anélkül, hogy asszimilálta volna őket. Éjfélkor aztán majdnem elájultam a vérveszteség miatt” – mesélte Gianni Segala.

Mindezek ellenére azonban azt mondja, hogy sem ő, sem a szomszédjai nem „szuperhősök”.

Cesare Sirtori, a Milánói Egyetem Gyógyszerészeti Karának professzora és a Limone kutatócsoport vezetője mindent az A-1 Milano névre keresztelt fehérje számlájára ír. Megerősítette, hogy a falu lakóinak kiemelkedően alacsony a koleszterinszintje (7 és 15 között van, míg a normálisnak tartott tartomány 40-60), ugyanakkor egy genetikai mutációról is beszél, amelynek ez a pozitív hatása.

„Míg a genetikai mutációk 99%-a betegségeket és különböző patológiákat okoz, ez a mutáció az érrendszeri betegségek teljes hiányához vezet ebben az esetben” – mondja Sirtori.

A kérdéses gént először egy limonei vonatvezető vérében azonosították, aki Cesare Sirtori professzor családjának tagja. A férfi balesetet szenvedett Milánóban, és vérvételre volt szüksége a kórházban. Az orvosok meglepődtek, amikor kielemezték az eredményeket. Sirtori azt állítja, hogy a szóban forgó genetikai mutáció egyedülálló a világon, és csak az észak-lombardiai kis falu lakósaira jellemző.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek