HolotropikumAz instant tészták veszélye - ezért ne fogyaszd soha többet!

Az instant tészták veszélye – ezért ne fogyaszd soha többet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az instant tészták kényelmes étkezési lehetőséget és sokféle ízvilágot nyújtanak ezért sem meglepő, hogy olyannyira elterjedtek világszerte. Természetesen a legnagyobb fogyasztónak még mindig Kína számít, de a világ többi részén is előszeretettel fogyasztják. Csakhogy sajnos az ínycsiklandó instant tésztákat egyre többször hozzák összefüggésbe szívrohamok, szélütések, magas vérnyomás és daganatos elváltozások kialakulásával.

Fotó: Maco Verch/Flickr.com

A rámenként is emlegetett instant rizstészta nem összetévesztendő az eredetileg Japánból származó igazi rámennel, ugyanis az utóbbi abszolút nem gyorskaja jellegű, sőt a Japánok egyik legfőbb nemzeti ételének is tekinthető.

Ha kicsit jobban megvizsgáljuk, mi is rejlik a tasakos gyorstészta összetevői között egyből észrevehetjük, hogy miért is tartogat veszélyeket az étel. Az instant tészták tömve vannak zsírokkal, sóval, így nagyon magas a kalóriatartalmuk, ráadásul petróleumból származó terc-butil-hidrokinont is tartalmaz, mely tartósító szerepet tölt be.

A terc-butil-hidrokinon (TBHQ) a legtöbb gyorskaja egyik oszlopos összetevője, mivel legtöbbször állati és növényi eredetű zsírok tartósítására használják. A TBHQ nagyobb mennyiségben rendkívül mérgező, de az élelmiszeripar csekély mennyiséget használ. Az anyagnak karcinogén tulajdonsága is van bár efelett még vitatkoznak a szakértők.

Egy másik igencsak barátságtalan összetevő a nátrium-glutamát vagy MSG, mely az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer adalékanyag. A The Experimental and Clinical Sciences lapban megjelent tanulmány szerint az MSG felelős lehet anyagcsereproblémákért, fáradtságért és neurotoxikus hatása miatt a szervek egészségét is veszélybe sodorja.

Nem egy kutatás bizonyította már, hogy az instant tészta rendszeres és túlzásba vitt fogyasztása nagyban közrejátszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

Ha még ez sem lenne elég, akkor jöjjön egy kissé bizarr információ. Kísérlet keretén belül egy kapszulaméretű aprócska kamerát küldtek le egy, a kísérletben résztvevő egyén gyomrába, hogy megvizsgálják milyen gyorsan bomlik le és emésztődik meg az instant tészta. 2 óra elteltével az étel még mindig nagyjából érintetlen volt a gyomorban, ami eléggé bizarr és megterhelő az emésztőrendszer számára.

Tudom, hogy ezeket nagyon fájdalmas lehet olvasni egy „instant tészta szerelmesének”, de érdemes megfontolni, hogy ennyi negatívum ellenére is érdemes-e tovább fogyasztani, vagy inkább szakítasz időt és egy félóra alatt összedobsz valami laktató és tápanyagban gazdag friss fogást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek