HolotropikumAz igazi joghurt igazi gyógyhatása! A napokban zárult a tanulmány, mely bizonyítja...

Az igazi joghurt igazi gyógyhatása! A napokban zárult a tanulmány, mely bizonyítja krónikus gyulladásokra kifejtett hatását!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy tanulmány szerint a joghurt csökkentheti a krónikus gyulladások kialakulását!

Az igazi joghurt igazi gyógyhatása! A napokban zárult a tanulmány, mely bizonyítja krónikus gyulladásokra kifejtett hatását!

A gyulladás nem más, mint a szervezet válaszreakciója egy betegség legyőzésére, egy figyelmeztető jel, hogy az immunrendszer végzi a dolgát, és megpróbálja legyőzni a kórt. Azonban előfordulhat olyan helyzet, amikor a gyulladás túl sok ideig tart, és ilyen esetben már a helyzet krónikussá válik, ami már orvosi kezelést igényel.

Ilyen krónikus gyulladásnak nevezhető az irritábilis bélszindróma, az ízületeket érintő gyulladás, vagy éppenséggel az asztma. Egy május 14-én, a Journal of Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint a joghurt hatására a bélrendszerben olyan környezet alakul ki, ahol nem lesznek képesek aktiválódni a gyulladásokat előidéző endotoxinok.

A kutatást vezető Brad Bolling (a University of Wisconsin-Madison professzora) szerint azt szerették volna megvizsgálni, hogy a joghurt milyen hatással van a gyulladások kimenetelére. A szakember szerint a különböző gyulladáscsökkentő gyógyszerek, amilyen az aszpirin is, többnyire hatékonyak, mégis számolni kell a mellékhatásaikkal, ezért próbáltak meg valamilyen természetes, alternatív módszert keresni.

A szakértők eddig megosztottak voltak abban, hogy a tejtermékeknek gyulladáscsökkentő, netán gyulladást keltő hatásuk van, de 2017-ben 52 klinikai vizsgálat alapján kiderült, hogy ezek a termékek inkább csökkentik a gyulladásokat, mintsem okozzák azokat.

A Bolling által vezetett kísérletben 120, menopauza előtt álló nő vett részt, közülük 60-an elhízottak voltak, 60-an pedig normális testsúllyal rendelkeztek. Az egyik csoport 9 héten keresztül napi 340 gramm zsírszegény joghurtot fogyasztott, a másik csoport tagjai tejtermékeket nem tartalmazó pudingot kaptak. A kutatók ezután vérvizsgálat révén igyekeztek megállapítani a résztvevők endotoxin-szintjét, és az derült ki, hogy a gyulladásokat okozó anyag kisebb arányban volt jelen azoknál, akik naponta fogyasztottak zsírszegény joghurtot.

“Az eredmények azt igazolták, hogy a joghurt fogyasztásával kisebb lehet az esélye a krónikus gyulladások kialakulásának” – közölte Brad Bolling.

Az említett egyetem másik professzora, Ruisong Pei pedig közölte, hogy az étkezések után elfogyasztott 220 gramm joghurt segít abban, hogy az emberek megelőzzék a szív- és keringési, valamint emésztési problémákat. A kutatások természetesen tovább folynak, a cél az, hogy megtalálják a joghurtban, tejtermékekben azt a hatóanyagot, amely szerepet játszik a gyulladások megelőzésében.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek