A kézfogás csökkentheti a fájdalmat!

Egy nemrég közzétett tanulmány alapján kimutatták, hogy az érintés fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Ha megfogjuk egy másik ember kezét, ez az érintés hihetetlen módon, és nagy hatóerővel csökkenti a fájdalmat.

Az agy szinkronizálódik, és, miközben teljesen ráhangolódunk a szeretett személy érzéseire, csökkennek a fájdalmai. Minél jobban szinkronizálódik az agy, annál hatékonyabb a fájdalomcsillapítás – állítják a Coloradói Boulder Egyetem kutatói.

A jelenség hátterében az úgynevezett “interperszonális szinkronizáció” áll, vagyis az az emberi viselkedés, amely alapján tükrözzük a közvetlen közelünkben lévő személy gesztusait, testtartását.

Pavel Goldstein, a kutatást vezető szakember azt tapasztalta, hogy miután szülés közben megfogta a felesége kezét, csökkentek annak fájdalmai. Ezek után egy kísérletre 22 olyan párt toborzott, akik legalább egy éve voltak együtt, és miközben EEG (elektro-encephalography) készüléket rögzített rájuk, megkérte őket, hogy üljenek egymással szemben, de ne fogják meg egymás kezét.

A szinkronizációhoz csupán az is elég volt, hogy egymással szemben ültek, de persze a hatékonyság növekedett, amikor megfogták egymás kezét. Amint növekedtek az egyik fél fájdalmai, és nem fogta a partnere a kezét, csökkent az agy szinkronizálása, csakúgy, mint a pulzus és a légzés is.

“Úgy tűnik, hogy a fájdalom teljesen megszakítja a párok közötti szinkronizáló párbeszédet, de az érintés újra visszahozza” – mondta Goldstein professzor.

Az empátia által javul az agy szinkronizálódása, minél empatikusabb volt az illető, annál kevesebb fájdalmat érzett a partnere. A kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy hasonló eredmények lennének-e azon személyek esetében, akik nem párok.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.