KuriózumAz emberi ostobaság 5 törvénye!

Az emberi ostobaság 5 törvénye!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hosszú évek kutatásának eredményeként, a történész és közgazdász Carlo Cippolának végül sikerült azonosítania az ostobaság fogalmát, és öt fő törvényre bontania. El tudják ezt képzelni? Hogy életének hosszú éveit az emberi butaság tanulmányozásával töltötte?

Carlo-nak szórakozást jelentett ezen idő eltöltése, mivel semmi nem volt vonzóbb számára, mint a „mindennapi hülyeségek” tanulmányozása. Általában, amikor valaki ezt a kevésbé vonzó emberi tulajdonságot tanulmányozza, önmagát automatikusan törli erről a listáról, és szívesebben azonosul a magasabb szintű és tekintélyt parancsoló „okosokkal”.

„Én nem lehetek ostoba, mert hiszen róluk írok, tehát ismerem őket, ezért nem buta, hanem okos vagyok. Nem, én nem vagyok közülük való!”

És ezt azért mondom, mert egyesek úgy menekülnek e meghatározás elől, mintha valamilyen fertőző betegség lenne!

Soha ne becsüljük alá a körülöttünk lévő idióták számát! „Kiderült, – mondja Cippola – hogy az ostobaság önmagában sokkal veszélyesebb, mint ahogyan ezt mi gondoljuk.”

És innen jön az ostobaság első törvénye: „Az ember hajlamos alábecsülni az őt körülvevő idióták számát!”

Banálisan hangzik, de az élet az ellenkezőjét bizonyítja. Az ostobák mindig a legmegfelelőbb helyeken és a legmegfelelőbb pillanatban jelennek meg, hogy a terveinket teljes mértékben a feje tetejére állítsák.

Lehetsz Nobel-díjas, de ugyanakkor ostoba is!

Carlo Cippola második számú törvénye: „Egy ember ostobaságának valószínűsége nem függ önmaga más tulajdonságaitól. Az oktatásnak nincs semmi köze ahhoz a tényhez, hogy társadalmunkban egyre több az ostoba ember! ”

Függetlenül attól, hogy diák, irodai dolgozó, vagy akár tanár vagy, minden probléma nélkül lehetsz ostoba.

Egyetlen tanári státusz sem mentesít az ostobaság címkéje alól!

Cippola egy félelmetes és ugyanakkor merész kísérletet végzett a Nobel-díjasok körében. Az eredmény őt igazolta, hiszen megfigyelései szerint, ugyanannyi személy volt ostoba, ahány Nobel díjas! „A feministák támogatják az ostobaság törvényét, mert azt állítják, hogy ugyanannyi nő ostoba, mint amennyi férfi.”

Az olasz kutató következtetése: Bárhová is menekülünk is az ostobák elől, annyi ostoba kerülhet az utunkba, ami bőven meghaladja a várakozásainkat.

Cippola ostobaság tanulmányozásának harmadik törvénye: „Az ostoba, az a személy, akinek cselekedetei veszteségeket okoznak más emberek vagy emberek csoportjai számára, és nem szolgálják az előrehaladást, vagy akár negatív eseményekké is válhatnak.”

„Az ostoba véletlen lény, olyan szabályokkal, amelyeket a bölcsek nem értenek meg!”

Ez utóbbi azt feltételezi, hogy az emberek négy kategóriába sorolhatók: naivak (N), okosak (O), bűnözők (B) és ostobák(O). ”

„Az ostoba emberek veszélyesek, mivel a racionális emberek kevésbé tudnak logikusan következtetni az irracionális viselkedési formákra. Nem lehet megjósolni egy ostoba ember cselekedeteit, mivel ok nélkül, terv nélkül, és értelem nélkül képes ártani számunkra. Csak sajnos nem tudjuk ezt előre látni! ”

Az ostobaság negyedik törvénye: „A bölcs emberek mindig alábecsülik az ostobák pusztító erejét.”

Cippola mindig csodálkozott azon, hogy túl kevés ostoba kap figyelmet, pedig romboló hatásuk számottevő. Az okos ugyanis akármennyire is igyekszik az intellektuális fölényére alapozni, egy ostobának mindig sikerül felülmúlnia őt ebben.

Nem, – mondja Cippola – az ostobák nemcsak magukra nézve ártalmasak, hanem mindenki más számára is súlyos károkat okozhatnak. Egy ostoba nem tehetetlen naiv. Nagyon káros lehet azon közösség számára, amelyben éppen található.

Egy hanyatlásban lévő országot általában ostoba bűnözők vezetnek.

Az ostobaság ötödik törvénye így szól: Cippola szerint az ostoba személyiség a legveszélyesebb típus, veszélyesebb, a bűnözőnél is. Az ostobák ugyanis csak károkat képesek okozni. Cippola szerint egy ország akkor haladhat előre, ha elegendő értelmes szakértő van a menedzsmentben ahhoz, hogy megakadályozzák az ostobákat abban, hogy károkat tegyenek. A hanyatlásban lévő országot pedig, olyan ostoba bűnözők uralják, akiknek a cselekedetei katasztrófát jelentenek a közösségre nézve.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek