HolotropikumAz egy helyben ülés halálos lehet. Mit tehetünk?

Az egy helyben ülés halálos lehet. Mit tehetünk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Túlzásnak hangozhat, de tény, hogy órákon keresztül egy széken ülni az irodában, egy idő után nagyon károsítja a szervezetet. Kutatások és kísérletek eredményei szerint ez a modern és egészségtelen életstílus 64%-al növeli az infarktus esélyét és 7 évvel rövidíti meg életünket. A jó hír viszont az, hogy mindez megelőzhető.

ulo-munka

Hogy miért olyan veszélyes az egész napos irodai ücsörgés, néhányunknak érthetetlen, de anatómiai szemszögből teljesen egyértelmű. Az emberi test nem 8-10 órás tétlenségre lett kitalálva (leszámítva az alvást, de még aközben is többször helyet változtatunk). Főleg ha belegondolunk abba, hogy naponta 10-12 (!) órát is eltölthetünk egy helyben ülve, sokszor helytelen testtartással megtoldva, akkor már lehet egy elképzelésünk arról, hogy életstílusunk miért megy a hosszú élet rovására.

A hosszas egy helyben ülés hatásai

Nehéz megfogalmazni egy általános, komplett listát az egy helyben ülés testre gyakorolt negatív hatásairól, mivel ezek nagyban összefüggnek más olyan tényezőkkel, mint például az étrend, szenvedélybetegségek, a stressz, stb. Azonban összegezni lehet a szedentarizmus következményeit egy olyan egyénnél, aki nem cigarettázik, nem fogyaszt alkoholt és normál testsúllyal rendelkezik.

Ha fentebb említett mintaemberünk leül, az izmai által kifejtett elektromos aktivitás lelassul, a percenkénti elégetett kalóriamennyiséggel párhuzamban. Miután a test 24 óráig inaktív állapotban van, 40%-al csökken a glükóz lebontására hivatott inzulin, mely folyamat során fokozatosan alakul ki a II. típusú cukorbetegség.

2 hétig tartó, napi 6 órányi egy helyben ülés után nő a vér triglicerid (zsírmolekulák) szintje, az LDL koleszterin szintje és az inzulinrezisztencia. Elkezdődik a zsírraktározás, az izmok sorvadása és az agy egyre kevesebb oxigént kap. Még akkor is, ha időről időre edzőterembe megyünk, a hosszas üléssel együtt megkezdődik a test egészségi állapotának romlása is.

10 évig tartó, napi 6 órányi egy helyben ülés után az elhízás, szívbetegség és mellrák kialakulásának kockázata 30%-al nő.

A hosszas egy helyben ülés hatásainak elkerülése

Szerencsére sok olyan dolog létezik, amit bevetve elkerülhetjük a hosszas szedentarizmus romboló hatásait. Figyelj arra, hogy legalább minden órában felkelj és járj egy kicsit, akár a folyosón telefonálva, akár a mosdóig és vissza, akár a büfébe.

Naponta legalább fél órán át végezz bármily nemű fizikai aktivitást. Parkolj távolabb a bejárattól, lift helyett lépcső, chat helyett beszélj élőben a szomszéd irodában levő kollégával, élvezd a biciklizést a parkon keresztül.
Ha nehéz minden órában emlékezni a megmozdulásra, állítsd be az ébresztőd. Hidd el, még 2 perc mozgás óránként is sokat segít a szedentarizmus okozta tünetek elkerülésében! Mindemellett azért az egészséges táplálkozásról se feledkezzünk meg, a megfelelő stresszkezelésről, a káros szenvedélyektől való távolmaradástól. Ezek mind extrém fontossággal bírnak a mozgásszegény életmód okozta következmények kiiktatásában.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek