Az autofágiáról és annak hatékonyságáról, hogy akár több évtizedig tovább élhessünk!

Ahogy az ember évről-évre idősebbé válik, ez nem csak a bőr ráncosodásából tűnik ki, hanem bizony a sejtek szintjén is változások következnek be, elsősorban sejtpusztulás formájában.

A nagyobb bajok akkor kezdődnek, mikor az agysejtek kezdenek a vártnál rohamosabb pusztulásba, olyan neuro- és degeneratív betegségeket előidézve, mint az Alzheimer-, a Parkinson-, vagy a Huntington-kór, de ott van az ízületi gyulladás, a szklerózis multiplex, vagy az izomsorvadás. Ezek a betegségek nem csak az idősebb személyek életminőségét rontják, de sok esetben a halál bekövetkeztét is jelenthetik.

Jó hír viszont az, hogy ma már az orvostudomány és a technológia együttes munkája révén nem csak adott betegségek kezelése, gyógyítása válik hatékonnyá, hanem betegségcsoportok együttes kezelését is meg lehet kísérelni. 2016-ban Oszumi Josinori, molekuláris sejtbiológus, a Tokiói Műszaki Egyetem munkatársa éppen ezen szakterületen elért eredményei miatt vehette át az orvostudományi Nobel-díjat még 2016-ban.

A hosszú élet kulcsa az autofágiában gyökerezik. De mit is fed ez a megnevezés? Az autofágia görög eredetű szó, és önemésztést jelent. Arról van szó, hogy idővel a sejt egyes alkotóelemei már nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat, “elfáradnak” és ilyen esetben a sejt egy kettős membránnal elkerített, külön területre irányítja ezeket az elhasznált részecskéket, ahol darabjaira bontja szét őket, és újakat, hasznosakat gyárt belőlük, azt is mondhatnánk, hogy a szervezet képes újrahasznosítani önmagát, azaz kiválasztja azokat az összetevőket, amelyek jók, és azokat, amelyekre nincs szüksége többé.

Igen ám, de ezen autofágia folyamata az idő múlásával lassul, és a szervezet már nem képes olyan hatékonyan újraépíteni önmagát, így beindul az öregedés. Nos, az orvosok, szakértők azon dolgoznak, hogy az autofágia folyamatát genetikailag úgy tudják módosítani, hogy az újrahasznosítás hatékonysága megmaradjon, és ha ez sikerül, akkor akár 20-30 százalékkal is megnövekedhet a várható élettartam, így egy 80-90 éves ember olyan fizikai és szellemi kondícióban lehet, mint egy 60 éves.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.