KuriózumAz anya bosszúságai a gyerek energiáiból is ellophatnak - hogy lehetséges ez?

Az anya bosszúságai a gyerek energiáiból is ellophatnak – hogy lehetséges ez?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mintha az anyaság nem volna már önmagában is eléggé stresszes, a tudósok most arra a következtetésre jutottak, hogy ez a stressz „fertőző”, és az anyáról átterjedhet a gyerekre is.

A Kaliforniai Egyetem tudósai egy kutatás során azt tapasztalták, hogy a stressz az anyáról átterjedhet a gyerekre is a hangszín, érintés vagy szagok révén. Kimutatták, hogy a stresszhelyzetben lévő anyák pulzusa magasabb, és a kisbabák perceken belül átveszik a negatív érzéseket. Bebizonyították, hogy a 12 hónapos körüli gyerekek képesek érezni, ha az anya stresszes, és ők maguk is izgatottak lesznek.

A kutatók szerint, mivel amíg nem tanul meg beszélni, a csecsemő nem tudja jól kifejezni magát, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy az őt gondozó felnőttek által tapasztalt stressz mekkora hatással is van rá.

A kisbaba nem tudja elmondani nekünk, ha érzi rajtunk, hogy stresszesek vagyunk, vagy megkérdezni tőlünk, mi a baj, de a kutatások azt mutatták, hogy ahogy a karunkba vesszük, azonnal átveszi az érzelmi állapotunkat, és a saját testében is tapasztalni kezdi ezeket a negatív érzelmeket.

A Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás során 69 anyát kértek fel, hogy egy éves körüli gyerekeikkel jelentkezzenek a laboratóriumban. A gyerekeket egy speciálisan berendezett játszó szobába vitték, az anyák pedig részt vettek egy 5 perces beszélgetésben, amelynek végén néhány kérdésre kellett válaszolniuk.

A beszélgetés során egyes anyák bátorítást kaptak, míg másokat rosszalló pillantások és elutasítóan karba tett kezek vettek körül. Egy harmadik csoport pedig üres szobában folytatta a beszélgetést.

Az anyák ezután újra találkozhattak a gyerekeikkel, a kutatók pedig megmérték a babák pulzusát. Azok a nők, akik negatív visszajelzést tapasztaltak a beszélgetés során, nagyobb stresszt éreztek, és ezt a gyerekeik is érezték: az anyjuk karjában néhány percig jóval nagyobb pulzust mértek náluk, ami az anya szorongását tükrözte vissza.

Mi a stressz átadásának mechanizmusa?

Úgy gondolják, hogy az anyák a hangszín változásával, érintéssel, vagy szagokkal adják át a stresszt a gyerekeiknek. A tanulmány vezető szerzője, Sara Waters kijelentette: „A szülő-gyerek kapcsolat révén kapjuk meg az első leckénket a mindennapi stressz és a negatív érzelmek kifejezésére és kezelésére vonatkozóan. Kutatásaink azt mutatják, hogy a kicsik „elkapják” és tárolják anyjuk stresszes tapasztalatait.”

Úgy gondolják, hogy a csecsemők reagálhatnak az anya hangjában, érintésében vagy arckifejezéseiben bekövetkező változásokra. Még az izzadság szaga is hatással lehet rájuk. Az ilyen kutatások rávilágíthatnak arra, hogy a gyermekeket hogyan befolyásolja a szülők egészségi állapota.

A kutatók elmondták: „A közegészségügyi intézmények által leggyakrabban feltett kérdés az, hogy tükröződik az egyén és a családok esetében a stressz és a környezet hatása. Ezzel a tanulmánnyal, ha csak szerény mértékben is, de kimutattuk a stressz átadásának lehetséges mechanizmusait a szülőről a gyerekre”.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek