Az Amerikai Egyesült Államokban milliónyi újszülött szenved az “opiát-járvány” következményei miatt – adja hírül a Nemzeti Gyógyszer Visszaélési Intézet (The National Institute of Drug Abuse) – 15 percenként születik egy olyan baba, aki az opioid elvonás miatt elsőként a fájdalmat tapasztalja meg, világrajötte után.

Azok a csecsemők, akiknek édesanyjuk opioidfüggő most egy új kezdeményezés révén a Neonatal Intensive Care Unit (NICU) intézményébe kerülnek, ahol önkéntes állampolgárok állnak a babák rendelkezésére, és napi 24 órában felveszik, ölelgetik őket és nyugtatgatják az újszülötteket, hogy megbirkózzanak az elvonás fájdalmaival.

A „baba-ölelgetőként” ismert foglalkozás már hivatalosan is részmunkaidős foglalkoztatottságot jelent Iowa, Virginia, San Antonio és Massachusetts államokban. Az első baba-ölelgető egy hadi veterán volt, aki önként jelentkezett a feladatra és már több mint 3 éve törődik a rászoruló babákkal részmunkaidőben.

Az opioidfüggő kisbabáknál nem ritka a különböző rohamok jelentkezése, amely remegéssel, merevséggel, izomfeszüléssel, gyomor és bélrendszeri panaszokkal, illetve légzési problémákkal jár együtt. Az ilyen rohamok nagyon ijesztőek lehetnek, mivel a kisbaba önkívületi állapotba is kerülhet, és sok ápoló nem is érti, hogy mitől jelentkezhetnek az előbb felsorolt tünetek.

Laurie Weaver, aki már 27 éve dolgozik a NICU-nak, elmondta, hogy az elmúlt években az ilyen problémákkal küzdő újszülöttek száma az egekbe ugrott, ezért is volt olyan égetően fontos a baba-ölelgetők számának megnövelése, hiszen Laurie szerint ezeknek a babáknak „az emberi érintés elengedhetetlen a gyógyuláshoz.” Az intézetben napi 3-4 baba jut egy „ölelgetőre”, amelyeket 3 óránként etetni kell, így ennél többet nem vállalhatnak el.

Dr. Meredith Flores gyermekgyógyász szerint, összehasonlítva a NICU-nál kezelt babák, és bármely más általános kórházban kezelt újszülöttek eredményeit, a szakszerűen gondozott babák eredményei sokkal jobbak, mivel kevesebb gyógyszerre van szükségük. A NICU dolgozói hisznek az emberi szeretet és érintés erejében, és ezt az eredmények is alátámasztják.

A baba-ölelgetők elringatják, megölelgetik és gondozzák a tehetetlen kisbabákat, míg annyira fel nem épülnek, hogy elmúlnak az elvonás okozta tünetek, így ezek a csecsemők egy új esélyt kapnak az életre, hogy ugyanonnan indíthassák életüket, mint más normális csecsemők, hiszen egyetlen kisbaba sem felelős szülei, és az orvosok buta döntéséért.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.