A gyógyszerekben lévő rejtett kémiai összetevők allergiát reakciót válthatnak ki!

Vannak emberek, akik szervezetében allergiás reakciók keletkezhetnek, a gyógyszerekben található, úgynevezett inaktív anyagoknak köszönhetően, amelyeket azért alkalmaznak a gyógyszergyártók, hogy a hatóanyagok könnyebben és gyorsabban le tudják győzni a kórokozókat, gyulladásokat.

Ezekkel az inaktív anyagokkal kapcsolatosan az általános vélekedés az, hogy teljesen ártalmatlanok. Azonban egyre több gyógyszerről derül ki, hogy ezen inaktív anyagok allergiás reakciókat váltanak ki, emésztési problémákat okozhatnak, legalábbis ezt mutatja az a 42 ezer gyógyszer vizsgálatát végző kutatás, amelyet az USA-ban végeztek el.

Ezen gyógyszerek 92,8 százaléka tartalmazott legalább egy olyan inaktív anyagot azon 38 közül, amely képes valamilyen szintű allergiás reakciót kiváltani a szervezetben, adta hírül március 13-án a Science Translational Medicine szakfolyóirat.

A Science News által megszólaltatott, a tanulmány társszerzője, Giovanni Traverso gasztroenterológus, aki biokémiai mérnökként is dolgozik a bostoni Brigham and Women’s Hospital kórházban, elmondta, nehéz lenne megsaccolni, hogy melyik gyógyszer milyen mértékű allergiás reakciót képes kiváltani, és ez hány embert érinthet, ugyanis lehet valaki gluténérzékeny, más meg a cukorszármazékokat nem tolerálja, és ezek az anyagok mind előfordulhatnak a gyógyszerekben.

Amit védekezésképpen tenni lehet, hogy átfogó tájékoztatást kell kérni a gyógyszerészektől, családorvosoktól a készítmények, tabletták tartalmát illetően, így lehet elejét venni az esetleges allergiás reakciók kialakulásának.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.