HolotropikumAz 5 leghalálosabb szokás, amiről le kell szoknod, ahogy öregedsz

Az 5 leghalálosabb szokás, amiről le kell szoknod, ahogy öregedsz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Fiatalabb korunkban még felelőtlenebb és bohémabb életformát élünk, azonban, ahogy az idő telik, egyre jobban meggondoljuk, hogy mit eszünk, iszunk, és hogyan éljük az életünk. A káros szokásokról nehéz lemondani, még akkor is, ha tudjuk, hogy mennyire egészségtelenek.

Az alábbi 5 egészségtelen szokástól érdemes minél hamarabb megszabadulni.

1. Cukros italok és feldolgozott élelmiszerek fogyasztása

Nagyon sok gyerek fogyaszt az iskolában cukros, szénsavas üdítőitalokat és feldolgozott élelmiszereket. A kutatások azonban azt mutatják, hogy ezeknél a gyerekeknél később sokkal nagyobb a szív-bés érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, mint azoknál, akik odafigyelnek táplálkozásukra.

Életünkből ki kell iktatni teljes mértékben a cukros üdítőket és a feldolgozott élelmiszereket, helyettük ajánlott több természetes gyümölcslevet inni, és előnyben részesíteni a rostokban, vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, olajos magvak, egészséges zsírok fogyasztását.

2. Dohányzás

A dohányzás az egyik legkárosabb egészségtelen szokás, nem csak a hörghurutot, krónikus tüdőbetegséget, szív- és érrendszeri problémákat, cukorbetegséget és stroke-ot okozhat, hanem a rákos betegségek kialakulásának egyik fő oka is lehet. Tanulmányok alapján kimutatták, hogy a dohányzás elhagyásával jóval meghosszabbíthatjuk az élettartamunkat, és egészségesebb életet élhetünk.

“A dohányzás a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek kiváltója lehet, ez az egyik vezető halálozási ok világszerte” – foglalja össze egy tanulmány.

3. Ülőmunka

A napi 10-12 órás ülés igen káros hatással van nemcsak a szív- és érrendszerre, de az emésztésre, számos létfontosságú szerv működésére is. Szakértők szerint ajánlott naponta legalább 30-40 perces aerob testmozgást végezni, ez jó hatással van az agyműködésre, erősíti a szívet és a tüdőkapacitást.

Ha ülőmunkát végzünk óránként álljunk fel és tegyünk egy rövid, legalább 5-10 perces sétát, ha máshol nincs rá lehetőségünk, legalább az irodában.

4. Kóros elhízás, vagy soványság

Egy nemrég végzett kutatás alapján kiderült, hogy azok a személyek, akik átlagon felüli túlsúllyal, vagy kóros soványsággal küzdenek, sokkal hajlamosabbak a különböző betegségek kialakulására. Egy 20 éven felüli egészséges ember BMI értéke 18,5-29,4 között kell legyen.

Egyes szakértők szerint azonban egyáltalán nem mérvadó ez az érték, hiszen a magasság és testsúly alapján kiszámított testtömegindex meghatározásakor nem veszik figyelembe pl. a vérnyomást, a koleszterinszintet vagy a vércukorszintet.

5. Túlzott alkoholfogyasztás

Az amerikai Addiction Research Foundation szerint egy átlagos férfi heti szinten maximum 120 gramm, egy nő 90 gramm alkoholt fogyaszthat el anélkül, hogy szervi károsodás lépne fel nála. Ebből egyszerre, egy alkalommal mindössze 30-40 grammot lehet meginni. 60 gramm alkoholnak számít 1 dl pálinka, 2 korsó sör vagy 3 dl bor. A túlzott alkoholfogyasztás szív-, és érrendszeri problémákat, gyomorfekélyt, hepatitiszt, zsírmájat, májzsugorodást vagy hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek