Holotropikum11 dolog, ami akkor történik a testedben, amikor felhagysz a dohányzással

11 dolog, ami akkor történik a testedben, amikor felhagysz a dohányzással

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Csak az USA-ban 38 millió személy dohányzik rendszeresen. A statisztikai adatokból az derül ki, hogy a dohányosok leginkább férfiak, alacsony jövedelemmel rendelkeznek, ritka közöttük a diplomás ember, és rendszerint eléggé nagy stresszben élnek.

Most következzen 12 olyan dolog, ami megváltozik akkor, mikor valaki végleg leszokik a dohányzásról!

1. A szervezet oxigénszintje normalizálódik

Amikor valaki elszív egy cigarettát szén-monoxidot lélegez be. A dohányosok vérében akár 3-6 százalék szén-monoxid is megtalálható, míg egy egészséges ember vérében ez az érték 1 százalék alatti. Magas szén-monoxid szint esetén a testnek nagyobb munkára van szűksége, hogy az oxigént eljuttassa a sejtekhez.

Az oxigénszint a dohányzás elhagyása után 8 órával normalizálódik.

2. A dohányzás elhagyása után javulni fog a szaglás és ízlelés

A cigarettákban található vegyületek elnyomják az ízlelést, szaglást. Éppen ezért a méregtelenítés után a szervezet ismét megfelelően fog működni. Ez azt jelenti, hogy az életeknek jobb lesz az íze, és a szaglásod is finomodni fog.

3. A keringés javulásnak indul

Már elég 20 percnyi cigistop, hogy a vérkeringés normalizálódjon, ami azért fontos, mert ezáltal csökkenhet a szívroham, stroke és rák kialakulásának esélye, annak köszönhetően, hogy a vér könnyebben fog a testben áramolni.

4. Ritkábban fog kínozni a köhögés

A dohányzás nagymértékben irritálja a tüdőt. Ez növeli a fertőzések kockázatát, mert csökkenti az immunrendszert. A mindennapi dohányzás megnöveli a tüdőgyulladás kialakulásának esélyét is, ami korlátozza a levegő áramlását és megnehezíti a légzést. A tüdőben apró légzsákok vagy alveolák vannak, amelyek segítenek az oxigén elosztásában. A dohányzás elpusztítja ezeket a légzsákokat, ami potenciálisan állandó károsodást okoz a tüdőben.

5. Több energia marad

Már két héttel a dohányzásról való leszokás után több energia szabadul fel, ami azzal magyarázható, hogy a szervezetben végbemegy a méregtelenítés, így azok nem kötik le a test energiatartalékait. Ezek mellett megnő más aktivitások iránti érdeklődésed is. Sok ember elkezd edzeni, miután leszokik a dohányzásról, hogy így szabaduljon meg a felgyülemlett stressztől.

6. A szív jobban fog működni

Aki már 5-10 éve nem gyújtott rá, annak a keringési rendszerét, szívét sokkal kevesebb veszély fenyegeti, tehát minél hamarabb felhagy valaki a füstöléssel, annál jobbak az esélyei arra, hogy idős korára a szíve egészséges maradjon.

7. Könnyebbé válik a légzés

Mivel jóval kevesebb szén-monoxid kerül be a dohányzás elhagyásával a szervezetbe, így könnyebbé válik a légzés, az illető számára kisebb mértékben jelent nehézséget a lélegzetvétel. Már 3 hónappal a dohányzás elhagyása után a tüdők 39 százalékkal több levegő befogadására lesznek képesek.

8. Kisebb lesz a rák kialakulásának esélye

5 év cigarettaelhagyás után 50 százalékkal csökken a gyomor-, a tüdő-, a szájrák kialakulásának esélye.

9. Az immunrendszer erősebbé válik

Szervezetünk nagyon alkalmazkodó, ha nem kell folyamatosan a méreganyagok kiszűrésével foglalkozzon egész hamar képes magát meggyógyítani. A több ezer vegyi anyagnak való kitettség kiküszöbölésével az immunrendszernek végül megvan a lehetősége arra, hogy az tegye, amire hivatott – megvédeni a szervezetet és megtartani az egészséget.

10. A lehelet kellemesebbé válik

A Journal of Natural Science Biological Medicine kutatása szerint a dohányosok körében igen sok ember küzd kellemetlen lehelettel. A cigaretták kiszárítják a szájat és a torkot, ami tökéletes táptalaja lehet a baktériumoknak. A dohányzásról való leszokás növeli a nyál termelését, ennek következtében a leheleted is frissebb lesz.

11. Javulni fog az agyműködés

A dohányzás károsan hat az agyműködésre, hiszen a méreganyagok miatt az agysejtek kevésbé tudják ellátni a feladatukat, emiatt memóriagondok, koncentrációzavarok jöhetnek létre. Amikor végleg leteszed a cigarettát azt fogod észrevenni, hogy sokkal jobb lesz az agyi aktivitásod.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek