HolotropikumÁttörés a HIV elleni küzdelem terén! Lehet, hogy ráleltek az eddigi leghatásosabb...

Áttörés a HIV elleni küzdelem terén! Lehet, hogy ráleltek az eddigi leghatásosabb HIV elleni oltásra?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Új HIV elleni védőoltás tűnt fel a láthatáron, ami sokkal hatásosabbnak bizonyult az eddigiekhez képest. A védőoltás olyan immunreakciót vált ki a szervezetből, amely képes ellenállni a HIV vírus fertőzésének.

Áttörés a HIV elleni küzdelem terén! Lehet, hogy ráleltek az eddigi leghatásosabb HIV elleni oltásra?

Közel 35 éve tudósok tömkelege dolgozik azon, hogy megtalálják a HIV vírus ellenszerét, ám mindeddig egyik megoldás sem tűnt olyan hatásosnak, mint a most felfedezett. Az embereken is tesztelt vakcina 31%-al képes csökkenteni a megfertőződés esélyét. Közel 400 egészséges felnőtt ember szervezetét sikerült a kísérlet során úgy kezelni, hogy jobban ellenálljanak a HIV vírusnak. Természetesen rhesusmajmokon is elvégezték a kísérletet, akik hatszor jobban ki vannak téve a HIV vírus veszélyeinek, és a vakcina olyannyira hatásosnak bizonyult, hogy a majmok csoportjának egyharmada fertőződött meg.

Az olyan intézmények tudósaiból és kutatóiból álló csapat, mint a MIT, Harvard és az Nemzetközi Egészségügyi Szervezet, most arra készül, hogy 2600 afrikai nőn tesztelje a vakcinát, hiszen Dél-Afrikában egyre súlyosabb a fertőzésveszély.

A kísérlet egész pontosan 393 egészséges, 18 és 50 év közötti felnőtt részvételével zajlott 2015 februárjától 2015 októberéig. Az önkéntesek véletlenszerűen a 48 hét alatt négy oltást kaptak. Az új vakcina a HIV vírus különböző törzseiből tevődik össze, így azt remélik hatásosabb védelmet érhetnek el. Mindegyik személy szervezete anti HIV immunválaszt produkált, ami jó hír, hiszen azt jelzi, működik a vakcina.

„Ezek az eredmények igazi mérföldköveknek számítanak” – mondta el Prof. Dam Barouch a Harvard Egyetem professzora.

„Ezek az eredmények azt tükrözik, hogy a vakcinához jutó szervezet immunrendszere olyan immunreakciókat produkál, amely képes felvenni a harcot a vírussal.”

„Ezeket az eredményeket viszont óvatosan kell kezelnünk, hiszen a vakcina kifejlesztésének kihívásai eddig példa nélküliek voltak, és a szervezet HIV-specifikus immunválaszai sem feltétlen jelenti azt, hogy az oltóanyag képes megvédeni az emberiséget a HIV fertőzésektől.”

Világszerte közel 37 millió ember hordozza a HIV vírust, és ezen embereknek csupán fele kap gyógyszeres segítséget, hogy lelassítsa az AIDS kialakulását.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek