A klímaberendezés helytelen használata, például a túl alacsony hőmérséklet, vagy a megfelelő karbantartás hiánya esetén számos egészségügyi probléma merülhet fel, a kisebb légzőszervi fertősektől az egészen súlyos betegségekig, mint például a legionellózis. Ezenkívül a hirtelen hőmérséklet-változás szívrohamot is okozhat.

Légzőszervi megbetegedések

A légkondicionáló nem hoz be friss levegőt, hanem ugyanazt a levegőt forgatja, ezért terjeszti a különböző baktériumokat, vírusokat, penészgomba spórákat a helyiség levegőjében.

A klíma párolgó folyadék segítségével hűti a környezetét. Páramentesítés céljából a készülék egy párologtató egységbe gyűjti a vizet, amely, ha nem ürítjük ki rendszeresen, a mikroorganizmusok melegágya lehet. Ennek következtében jelentkezhetnek a különböző vírusos megbetegedések, hörghurut, legionellózis (a tüdőgyulladás egy súlyos formája).

„A klímaberendezés elősegíti a Legionella baktériumok szaporodását, amelyek aztán a tüdőbe jutnak. Ha nem kezelik, a beteg kómába esik és meghal” – magyarázza Alexandru Rafila járványtani orvos.

Migrén- és arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás)

Az orrmelléküreg-gyulladást általában bakteriális vagy vírusos fertőzések okozzák, de allergiás reakciók (pollen, por, szennyező anyagok), száraz levegő, szellőztető rendszerek, stb. is okozhatják. A hideg levegő által okozott további betegségek a nátha, garatgyulladás és rekedtség.

Arcidegbénulás

A légkondicionáló hideg levegője előidézhet arcidegbénulást (arcparezis). A szem nem csukható teljesen, az orr és a száj elhúzódik, az arc mozdulatlanná dermed. Ez zavarja a beszédet, a táplálkozást, a nyelést, a látást.

Szembetegségek

Például kötőhártya-gyulladás, vagy szemhéjszéli gyulladás (blepharitis) a klímaberendezés túlzott használata miatt, vagy ha a készülék szűrőit nem tisztítják rendszeresen. Érzékeny embereknél a hideg légáramlat fülfertőzéseket, középfülgyulladást is okozhat.

Elhízás

Azok az emberek, akik hosszú ideig állandó hőmérsékletű helyiségben tartózkodnak, gyorsabban híznak, mert a szervezetüknek nem kell energiát fordítania arra, hogy felmelegedjen, vagy lehűljön. Az ABC News szakembere szerint ez hozzájárulhat az elhízáshoz.

Szívroham

A hirtelen hőmérsékletváltás, amikor a kinti melegből egy 10 vagy akár 20 fokkal hűvösebb hőmérsékletű beltéri környezetbe lépünk, sokkot okozhat. Különösen a szívbetegeket fenyegeti veszély, de az egészséges embereknek is lehetnek légzési nehézségeik.

„Ez a hirtelen váltás túlterheli a szívet. Az erek kitágulnak, így növekszik a szívroham vagy a szív- és légúti leállás kockázata. A veszély még nagyobb, ha ezek a hirtelen váltások gyakoriak, például, ha folyton ki-beszállunk az autóból” – figyelmeztet Călin Ciubotaru családorvos.

A légkondicionálás olyan luxus, ami egy irodában, vagy tömegközlekedési eszközökön szinte elengedhetetlen a nyári hőségben. Ha helyesen használjuk, nem veszélyezteti az egészségünket.

Az orvosok tanácsai:

• Ne tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában, mert fennállhat az arcidegbénulás veszélye.

• Évente kétszer tisztítsuk ki a szűrőket.

• Állítsuk be a hőmérsékletet 24-25 fokra, hogy a kinti és a benti hőmérséklet közti különbség ne legyen több mint 6 fok.

• Ne tegyük a készüléket a gyerekszobába, hanem inkább az előtérbe, és tartsuk nyitva a szoba ajtaját.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.