Holotropikum'Amikor beteg vagy, kellemetlen szagot árasztasz' - mondja a szakember - cukorbetegség...

‘Amikor beteg vagy, kellemetlen szagot árasztasz’ – mondja a szakember – cukorbetegség szaga olyan, mint a…

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tudósok szerint a kellemetlen testszag és szájszag a betegség jele lehet. Az egyes betegségeknek más és más szaga van: a cukorbetegek romlott alma szagot árasztanak, míg a májbetegek nyers halszagúak lehetnek.

A bőrünk szaga a kor, az étrend, a nem, az anyagcsere stb. függvényében is változik, de bizonyos betegségek különböző forrásokból származó kellemetlen szagokat eredményezhetnek, mondja Mats Olsson, a svédországi Karolinska Intézet kísérleti pszichológusa.

Egy ember szagát nemcsak a bőrén, hanem a leheletén, a vérén és a vizeletén is érzékelhetjük, és a finom különbségek is árulkodhatnak az illető egészségi állapotáról.

Több tanulmány is kimutatta, hogy számos betegségnek van jellegzetes testszaga, beleértve a tífuszos betegeket, akikről azt mondják, hogy olyan szaguk van, mint a sült kenyérnek, míg a sárgalázban szenvedők nyers hús szagot árasztanak, a Tuberculous lymphadenitis (TBC baktérium okozta nyaki nyirokcsomó gyulladás) esetén pedig a betegeknek állott sör szaguk lehet.

A jelenséget részletesen tanulmányozó tudósok ugyanakkor azt is megállapították, hogy a májproblémákkal küzdő emberek nyers hal szagot árasztanak, a húgyúti fertőzésben szenvedőknek pedig ammónia szaguk van.

A cukorbetegség szaga olyan, mint a rothadt almáé

A cukorbetegeknek a rothadt almára emlékeztető szaguk lehet, amit a leheletben felszabaduló aceton alacsony koncentrációja okoz.

Milyen szaga van a rákos betegeknek

A kóros neoplasztikus elváltozások, vagyis rákos betegségek esetén a test kellemetlen, romlott hús szagot áraszthat. A gyakori fertőzések ugyanakkor a testhőmérsékletet is megemelik, ami fokozott izzadáshoz vezet.

Irina Skologdaeva orosz bőrgyógyász szerint ez a tumor nekrózis faktor miatt van, amit a szervezet lényegében a rosszindulatú daganatok elleni küzdelemben használ.

George Preti, a Monell Chemical Senses Center szerves kémikusa több mint 30 éve foglalkozik a testszag kutatásával.

„Sokat járok tömegközlekedéssel, és néha találkozom olyan emberekkel, akiknek erős szaguk van, és ez nagyon nyilvánvaló” – mondja.

Olsson csapata ezzel szemben egy általánosabb kihívásra vállalkozott: azt vizsgálják, hogy árulhatják el a szagok, ha valaki megbetegedett. E

z azért is fontos, mert ha az emberek megéreznek egy bizonyos jellegzetes szagot, ami fertőző betegségre utalhat, távol maradhatnak a betegtől. „Az embereknek képesnek kellene lenniük arra, hogy felismerjék, ha valaki fertőző beteg” – mondja Olsson.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek