OtthonÁllat-szimbólumok a Feng Shuiban

Állat-szimbólumok a Feng Shuiban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A virág-szimbólumok mellett a Feng Shui nagy hangsúlyt fektet az állat-motívumokra is. Közülük messzemenően a Hal és a Sárkány a legfontosabb, amely állatok a kínai kultúra jellegzetes szimbólumait is képezik.

Fotó: flowerhornusa.com

Kína egyébként hatalmas hagyománnyal rendelkezik, ami a természet iránti tiszteletet illeti. Ezt a szeretetet pedig a kínaiak többféle motívummal is ábrázolják, amelyekre úgy tekintenek, mint a saját fennkölt érzelmeik kézzelfogható megnyilvánulására. Talán ezért, a világ valamennyi népei közül a kínaiak hisznek a leginkább a szimbólumaikban, amelyekhez különböző értelmezést, erőt is társítanak.

Dédapáink idejében, amikor még állatokkal munkálták meg a földeket, kapáltak és öntöztek, illetve vadászni jártak, sokkal szorosabb volt a kapcsolat a természet és az ember között. Manapság azonban, hogy az emberiséget a betonrengeteg és a felhőkarcolók veszik körül, egyre fakul az Anyatermészet és az ember közötti kapcsolat lényege, és egyre inkább elfelejtődik az, hogy mit is jelent tisztelni a természetet.

Szerencsére, ebben segítségünkre jön a Feng Shui, a maga jellegzetes tanításaival, tanácsaival, amelyeket egyre többen fogadnak meg és vezetnek be hétköznapjaikba. A kerti csobogó vagy szökőkút már egy jó kezdet. Vagy a lakásban lévő akvárium, amelynek úszkáló halacskáit napi rendszerességgel megetetjük. A természettel való kapcsolat ugyanis nagyon fontos, mivel csupán az képes megteremteni bennünk a harmóniát, a lelki békét és nyugalmat.

Olvastad már a 7 szerencsét hozó Feng Shui szimbólum című cikkünket?

Sárkány-hal - Fotó: petcaregt.com

Elegendő, ha a természet szimbólumait visszük be a lakásba. A Feng Shuiban létfontosságú a hal-motívum, ezen belül pedig a ponty. A jólétet, fejlődést jelképezi, a kínai nyelvben ugyanis a „bőség” szóval is fordítható. Legenda is fűződik hozzá: a kínaiak azt tartják, a ponty igen erős és ügyes állat, mivel az árral szemben képes úszni. Érdemes beszerezned tehát néhány ponty-figurát, amelyet az otthonodban és a munkahelyeden helyezz el. Szerencsét hoz és nyugalmat számodra.

A sárkány-hal egy másik fontos szimbólum, amely a szerencse mellett boldogságot és gazdagságot hoz számodra. Ha nincs rá lehetőséged, hogy élő halat tarts a lakásban, megteszi egy fénykép vagy festmény is.

A koi-hal, legyen az fekete vagy piros, a jólétet és a sikert szimbolizálja. Előnyös állat, mivel könnyen elél az otthoni akváriumokban, kerti vagy köztéri tavakban.

Koi-hal - Fotó: petcaregt.com

A Feng Shui legújabb állatszimbóluma azonban a Kínában „Hoi Luo Han” néven ismert, szó szerint „kürtvirág hal”, amelynek élénk rózsaszín, kék és fekete árnyalatai tökéletesen harmonizálnak a kínai kultúra vibráló színeivel.

Ami a sárkányt illeti, a kínai kultúrában mitikus állatként ismert, hosszas és gazdag történettel rendelkezik. Pontosan nem is tudni, mióta létezik a hagyományokban, de azt tartják, Huang Di – a Sárga Császár idejéből származik. Több állat jellemvonásait is hordozza: a teste akár a kígyóé, a farka akár a halé, szarvai akár a szarvasé, szemei mint az ördögé, karmai pedig élesek, mint a sasé. Továbbá, madarakéhoz hasonló, mitologikus szárnyai által még repülni is tud. Talán mindezek miatt emlegetik Kína jelképeként is.

A sárkányt a kilences számmal, valamint annak többszöröseivel asszociálják. A kilences egyébként a kínaiak szerencseszáma, amely visszatérő motívumként jelenik meg több népi alkotásban is. Ugyanakkor a kínai horoszkóp tizenkettedik elemét is képviseli, amelynek értelmében erőt, uralmat, hatalmat jelképez.

A Feng Shuiban a sárkány a„Yang” energiát hordozza, társulva és egyensúlyt alkotva a „Yin” energiával pedig sikeres házasságokat eredményez. Ha sárkányt jelképező érmét főnix-szimbólumot ábrázoló érmével társítasz – három ilyent egybekötve –, egyesíted a Yint a Yanggal, és ez jótékony hatással lesz a szerelmi életedre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek