Egyre nagyobb a baj, lassan az emberiség körmére ég a gyertya.

Tudósok egy csoportja, köztök az Australian National University professzora, Will Steffen, a Nature lapban megjelent publikációban arra hívja fel a közvélemény figyelmét, hogy félő, aktiválódni látszik az a kritikus kilencedik pont, amivel egy megállíthatatlan dominó-effektus kezdődhet el, amely pusztulásba döntheti az emberi faj ma ismert civilizációját.

“Ha egy, vagy két kritikus, a bolygó klímáját érintő pont aktívvá válik, azzal egy dominó-hatás indul el, és ha az utolsó kocka is ledől, akkor nagy az esélye annak, hogy az általunk ismert világnak vége lesz, vagy drasztikus változások állhatnak be” – jelentette ki Will Steffen professzor.

Az egyik ilyen kritikus pont, amely drámai változásokat idézhet elő a Föld életében, az a sarki jégsapkák olvadása, az egyenlítői esőerdők zsugorodása, vagy az üvegházhatású gázok miatt bekövetkező, évről évre magasabb átlaghőmérséklet, amely destabilizálja az időjárási rendszereket.

Ugyan történtek előrelépések, ami a globális felmelegedés elleni harcot illeti, 2015 a Párizsban aláírt klímaegyezményben több ország vállalta, hogy csökkenti a káros gázkibocsátások mértékét, de a szakértők szerint ez még nem elegendő, nagyobb összefogásra lenne szükség.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy bolygónk átlaghőmérséklete nem hogy az előírt 2 Celsius fokos emelkedés szintje alatt maradna, hanem már a 3 Celsius fokos értékhez közelít, amelynek következményeit csak a tudósok is találgatni tudják.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.