Míg egyes vitaminok és étrend-kiegészítők nem jelentenek kockázatot akkor sem, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk azokat, vannak olyan vitaminok, amelyek negatív hatással lehetnek a szervezetre, ha túlzott mértékben fogyasztjuk.

A táplálkozási szakember felhívja a figyelmet egy vitaminra, amely nem megfelelő adagolás esetén hormonális egyensúlyzavart okozhat. De milyen vitaminról van szó, és hogy lehet elkerülni a kockázatokat?

Mihaela Bilic táplálkozási szakértő szerint a D-vitamint tartalmazó táplálék-kiegészítők túlzott adagolása egyéb negatív hatások mellett hormonális egyensúlyhiányt is okozhat. Az orvos rámutatott, hogy a szervezet képes önmagában szintetizálni ezt a vitamint, ezért óvatosnak kell lennünk a D-vitamin-kiegészítők szedésével.

Ami a D-vitamint illeti, fokozottan figyelni kell a táplálék-kiegészítőkre, mert ezek nemcsak felboríthatják a szervezetben a D-vitamin szintjét, de a D-vitamin nagyon szorosan kapcsolódik a kalciumszinthez, a hormonális aktivitáshoz és különösen a parathormon vagy paratiroid hormonhoz, amelyet a mellékpajzsmirigy termel, és amelynek elsődleges feladata, hogy a vérben megemelje a kalciumionok szintjét.

Amikor nagy mennyiségű D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, a mellékpajzsmirigy automatikusan leállítja a hormon szintetizálását, ami a vér magas kalciumszintjével és a vesekő fokozott kockázatával jár. Ezért orvos javaslata nélkül, és anélkül, hogy előzőleg vizsgálatokkal kimutatnák a szervezetben a D-vitamin szintjét, ezek a táplálék-kiegészítők több kárt okozhatnak, mint hasznot – mondja a szakértő.

Szükségünk van egészséges zsírokra az étrendünkben, hiszen a tejben található zsiradékban van D-vitamin (és A-vitamin is), ugyanakkor sajtokban, májban, zsíros halfajtákban és a tojásban is. Ezért ezek az ételek, különösen télen, nem hiányozhatnak az étrendünkből – teszi hozzá a táplálkozási szakértő.

Forrás: Digi24

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.