Napjainkban sokkal több a stressz, mint az előző évtizedekben. Egy felmérés szerint kiderült, hogy a stressz három legalapvetőbb forrása az őrült pénzhajsza, a munkaerőpiac telítettsége és az egészségügyi szolgáltatások drágulása.

A fiatalok hihetetlenül stresszesek napjainkban, derült ki egy nemrég készült felmérés alapján. A válaszadók 78 %-a gondolja úgy, hogy sokkal több feszültséggel kell szembesülni most, mint évtizedekkel ezelőtt. Az Egyesült Államokban 2010, 18 és 37 év közötti fiatalt kérdeztek meg, hogy fény derüljön arra, milyen szintű stressznek vannak kitéve, hogyan befolyásolja az életüket, és mindezt hogyan tudják kezelni.

A válaszok alapján kiderült, hogy a Z generáció stressz-szintjét olyan tényezők befolyásolják, mint a munkahely, az egészség, politika és technológia.

A stressz legfőbb forrása az adósságok miatti szorongás (78%), a munkaerőpiacon való versengés (76%), a drága egészségügyi szolgáltatások (70%), az ország jövője (64%). A konkrét válaszokból kiderült, hogy a hétköznapi életben a pénzkérdés jelenti a legfőbb stresszforrást (74%), ezt követi a munkahelyi nyomás (65%), a magánélet és a munkahely közötti egyensúly fenntartása (56%), és a mentális egészség (55%).

Ezek a stresszforrások fizikai és érzelmi szinten is befolyásoló hatással vannak, szorongást, fáradtságot, álmatlanságot, elmagányosodást válthatnak ki.

A megkérdezettek 60 %-a filmnézéssel, tévézéssel, 52 %-uk zenehallgatással, 48 %-uk alvással próbálja csökkenteni a stresszt. A kedvenc ételek fogyasztása, az alkohol, a takarítás és az intim együttlét szintén szerepelt a szorongást enyhítő módszerek listáján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a fel nem dolgozott stressz, és a kiégésszindróma számos fizikai és lelki betegség kialakulásához vezet.

A burn out, vagy kiégésszindróma hosszú távon testi, lelki letargiát okoz, a hatékonyság csökkenéséhez és apátiához vezet. Egy nemrég készült tanulmány szerint a Z generáció tagjai igen nagy százalékban küzdenek valamilyen mentális problémával.

A kutatás résztvevőinek 11%-a szinte állandóan elhagyatottnak és kirekesztettnek érzi magát.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.