KuriózumA világjárvány váratlan következménye: pontatlanabbak lehetnek az időjárás-előrejelzések

A világjárvány váratlan következménye: pontatlanabbak lehetnek az időjárás-előrejelzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A koronavírus járvány lelassította a megbízható időjárás-előrejelzésekhez és a modellezéshez szükséges adatfolyamot – jelentette be szerdán a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO).

A kereskedelmi járatok sok adatot szolgáltatnak a hőmérsékleti értékeket, illetve a széljárást illetően, de a légiforgalom most jelentősen csökkent az utazási korlátozások és az utasok számának drasztikus visszaesése miatt.

„A világ egyes részein, különösen Európa felett, az elmúlt két hétben a mérések száma drámaian csökkent” – nyilatkozták a genfi székhelyű WMO szakértői.

Noha az előrejelzések minősége eddig nem szenvedte meg különösebben ezt a kiesést, „ha a repülőgépek segítségével végzett meteorológiai megfigyelések során begyűjtött adatok száma továbbra is csökken, fokozatosan egyre pontatlanabb előrejelzésekre számíthatunk”, mondta Lars Peter Riishojgaard, a WMO egyik szakértője.

A WMO ugyanakkor azt is hozzátette, hogy március második felében, a fejlődő országokban végzett földi mérések is jelentősen csökkentek. Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a műholdak és a földi megfigyelő berendezések karbantartása is elhanyagolódhat a következő időszakban, ha az új koronavírussal való fertőzések száma továbbra is növekszik.

„Az éghajlatváltozás hatásait továbbra is érezni fogjuk, és várhatóan tovább nő a természeti katasztrófák száma is” – figyelmeztet Petteri Taalas, a WMO igazgatója.

„Ezért elengedhetetlen, hogy a kormányok kellő figyelmet tudjanak fordítani a mérési adatok begyűjtésére, és időben tudjanak figyelmeztetést kiadni, a COVID-19 által kiváltott válság ellenére is” – tette hozzá.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek