UtazásA világ leglátványosabb és legkanyargósabb útjai

A világ leglátványosabb és legkanyargósabb útjai

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A történelem folyamán az emberiség hihetetlen mérnöki csodára volt képes, és olyan helyeken is utakat, átkelőket épített, ahol elsőre mindez lehetetlennek tűnt. Az alábbiakban olyan magashegyi utakról olvashat, amelyek méltán vívták ki a világ ámulatát.

Fotó: Damian Morys/Flickr.com

Stelvio-hágó (Olaszország): a Stelvio-hágó (olaszul Passo dello Stelvio, németül Stilfser Joch) Bormio és Trafoi között fekszik az SS38-as úton. Legmagasabb pontja 2758 m, a Keleti-Alpok legmagasabb, Európa második legmagasabb hágója, ami autóval járható. Átlagos emelkedése 7,4%. Csak 180 fokos kanyarból hatvan van, és az útszakaszt a világ legveszélyesebbjei között tartják számon. Az úton végig számolhatunk a szembe jövő forgalommal, ám az előzővonal nincs felfestve, a kanyarok bevétel pedig igazi kihívás.

Forcella Lavardet (Olaszország): 1500 méteres magasságban kígyózik a Dolomitokban, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik az Alpokra. A néhol burkolatlan, murvás utat lezárták az autós forgalom előtt a vízátfolyások miatt, ám biciklivel járható.

Fotó: wikimedia.org

Col de Turini (Franciaország): az Alpes-Maritimes hegylábainál található festő szépségű útszakasz 1600 méteres magasságban fekszik. A közeli Sospel városkája arról is nevezetes, hogy ez a rajthelye a WRC rally világbajnokság egyik legnehezebb, legveszélyesebb állomásának. A 34 hajtűkanyar a Col de Turini csúcspontja. Az 1607 méterrel a tengerszint felett fekvő híres alpesi csúcsról pedig gyönyörű kilátás nyílik a Földközi-tengerre.

Fotó: Hitlist App/Flickr.com

Út a mennyországba (Kína): a 10 kilométer hosszúságú út Hunan tartományba található. Legmagasabb pontja 1300 méteren van, a legalacsonyabb 200 méter. Építését 1998-ban kezdték el és 2006-ban fejezték be. Amennyire látványos az útszakasz, annyira veszélyes is, hisz egyetlen figyelmetlenség és végzetesnek bizonyulhat. Szívbetegeknek nem ajánlott végigmenni rajta, ugyanis 99 hajtűkanyarral büszkélkedhet.

Fotó: awiemuc/Flickr.com

Trollstigen (Norvégia): Norvégia egyik leghíresebb panoráma útja. A lenyűgöző hegyi út 6 km hosszú. A szerpentinutat hatalmas hegyek veszik körül, a hágót 1936-ban nyitották meg. Tizenegy hajtűkanyarja van, 930 méteres tengerszint feletti magasságban, néhol 9%-os emelkedőkkel. Az igen látványos útszakasz egyik fénypontja a a 320 méter magas Stigfossen vízesés.

Fotó: rodoluca88/Flickr.com

Los Caracoles (Chile/Argentína): az Andokot átszelő, Chilén és Argentínán áthaladó út rendkívül meredek, és védőkorlátjai sincsenek. Az év legnagyobb részében hó borítja, autóval csak azoknak ajánlott közlekedésre, akik türelmesek és nagy tapasztalattal rendelkeznek. Az utat a zord körülmények ellenére jól karbantartják, teherautók és emeletes autóbuszok sokasága halad végig nap, mint nap a Los Caracolesen.

Fotó: Raphael Ribeiro Silva/wikimedia.org

Halsema autópálya (Fülöp-szigetek): a Luzon szigetén található 100 km hosszú sztrádán a sofőrök 6 óra alatt hajtanak végig, mivel rendkívül gyakoriak a földcsuszamlások és a kőomlások. Ha mindez nem volna elég, a közlekedést a sűrű köd is nehezíti olykor, védőkorlátok sincsenek az út szélén, ráadásul a sztráda egy része nincs leaszfaltozva.

Fotó: Pixabay.com

Transzfogaras (Románia): a világ egyik legveszélyesebb útjaként tartják számon. 90 km hosszú, és Erdélyt köti össze Munténiával. Legmagasabb pontján 2042 méter, itt található a Balea-tó is. A leglátványosabb szakasz a Balea-vízesés és a Balea-tó közé eső 13 km. November elsejétől június 30-ig az útszakasz le van zárva a forgalom elől. Az út teljes hosszában 830-nál is több gyaloghíd és 27 viadukt található. A Balea-tónál található 800 méteres alagút a 2496 méter magas Capra gerinc alatt húzódik.

Fotó: Pixabay.com

Grimsel-hágó (Svájc): 2165 m magasan húzódik, a Rhone-völgyében, és a Valais kantont köti össze a Berni kantonnal. Az utat 1890-ben építették, és az amatőr motorosok egyik közkedvelt útszakasza.

Fotó: wikimedia.org

Út az Atlasz-hegységben (Marokkó): Marrakesht és a Ouarzazatet közti össze, a leglátványosabb szakasza a 2092 méter magasan fekvő Tichka-hágó.

Fotó: Pixabay.com

Gotthárd-hágó (Svájc): az Alpok egyik leghíresebb átkelőhelye. A vonatforgalomnak átadott 15 km-es Gotthárd-alagutat 1882-ben nyitották meg, míg a 16,3 km-es autóforgalom által használt alagút 1980-ra készült el. Hosszát tekintve a világon a harmadik leghosszabb alagút.

Iroha-Zaka (Japán): Nikkót és Oku-Nikkót köti össze, 48 kanyart kell bevennie annak az autósnak, aki hosszan szeretne menni rajta. Két útból tevődik össze, az egyik felfelé, a másik lefelé halad, mindkettő 48 kanyart foglal magában. A szintkülönbség 400 méter.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek