LélektárA türelmetlenség rabságában - Kulcs a türelemhez

A türelmetlenség rabságában – Kulcs a türelemhez

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A türelem egy igen-igen fontos követelménye a spirituálisan élő és így az önuralmat tudatosan gyakorló embernek. A türelem nemcsak, hogy elengedhetetlen a fejlődésünkhöz, de néha életet mentő szükségszerűség. De mi is a türelem tulajdonképpen?

Türelmetlenség

Rohanó hétköznapjaink és sűrű gondolatdzsungelünk arra tanítottak, hogy mindig mindent a lehető legrövidebb idő alatt megkapjunk, elérjünk, mentális elvárásainknak megfelelően. Ha nem úgy történnek a dolgok, mint ahogy elképzeltük, vagy előre kiszámítottuk, rögtön késztetést érzünk, hogy közbelépjünk és beavatkozzunk az események alakuló menetébe.

Mikor kell közbelépnünk? Mikor kell a dolgokat folyni hagynunk?

A választ a türelem lényegi megértéséből kapjuk. A türelem azonos az önátadással. Kinek és mit adunk át? Életünk irányítását adjuk át a Felsőbb Vezetésnek. A legnagyobb nehézség abban rejlik, hogy el tudjuk dönteni: mikor használja a Legfelsőbb, mentális gépezetünket eszközként a dolgok vezérlésében és mikor kívánja azt, hogy az adott szituációban félreálljunk, ne ellenkezzünk, ne türelmetlenkedjünk, ne „agyaljunk” és hagyjuk a történéseket zajlani „maguktól”.

Ennek a dilemmának az eldöntése a szív dolga. A szív eszköze az intuíció, a megérzés. Ha ezt a képességünket gyakorlattal kifejlesztettük, akkor ez hihetetlen segítséget jelent majd a mindennapi életünkben. Az intuíció érzések formájában juttatja tudomásunkra egy cselekvés helyes vagy helytelen mivoltát. Az igazi intuíció sosem téved.

Nem biztos, hogy értelemmel meg tudjuk magyarázni azonnal intuitív döntéseinket, de az események menete és végkifejlete mindig az ilyen döntések helyességét igazolja. A türelmes ember, tehát önátadó intuíciót fejleszt ki magában. Erre a legjobb módszer a rendszeres szívmeditáció. A türelmes ember nem azonnal reagálja le a dolgokat, hanem a szívébe vonulva az intuíciót hívja segítségül. Ezért a türelem nem passzivitást jelent, vagy csupán hosszú kivárást. A türelem egy aktív, intuitív, néha lassúbb, máskor viszont igen gyors mechanizmusú döntéshozatali folyamat, amelynek megértése és gyakorlati alkalmazása nem csak hasznos és elengedhetetlen, hanem bizony néha életmentő áldás is lehet.

Dr. Puskás Attila

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek