KuriózumA tudósok szerint létezik 10 dolog, ami boldogabbá teszi a gyermeket!

A tudósok szerint létezik 10 dolog, ami boldogabbá teszi a gyermeket!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Valószínűleg a legszebb dolog, amiben részünk lehet életünk folyamán, az nem más, mint egy boldog gyermekkor” – Agatha Christie.

A gyermekkor életünk legszokatlanabb és legcsodálatosabb időszaka, mely tele van felfedezéssel, játékkal, csodákkal és az élet iránti lelkesedéssel.

A szülők számára azonban ez az időszak egy felelősséggel teli periódus, mivel aggódnak gyermekeik boldogságáért és egészségéért. A gondos szülők számára a gyermekük jóléte jelenti a prioritást. Az alábbiakban rámutatunk néhány olyan dologra, amelyekkel tudományos szempontból is bizonyítottan, boldogabbá tehetjük a gyerekeinket!

1. Adjunk számukra minél több időt, amelyet játékra fordíthatnak.

A gyermek első és legfontosabb tevékenysége a játék. Természetesen egy idő után, már az iskola következik, ahol új kötelezettségek és felelősségek merülnek fel, mint például a házi feladat, de addig a gyermeknek lehetőséget kell adni a játékra.

„A gyerekek a legfontosabb élettapasztalatokat más gyermekekkel történő interakciók során tanulják meg. A felnőttektől, a gyerekek sokkal kevesebbet tanulnak, mint azt gondolnánk!” – mondta Peter Gray, a Boston College pszichológia professzora.

2. Ne vitatkozzunk a gyerekek előtt.

A gyermek agya rendkívül gyorsan fejlődik, és nagyon nagy mennyiségű információt képes tárolni. Ha többször előfordul, hogy felnőttek vitájának tanúja lesz, ez negatív hatással lehet a pszichés fejlődésére. Sokkal aggódóbbá válhatnak, és nagymértékű bizonytalanságérzetet lehet úrrá rajtuk.

3. Ne hasonlítsuk össze gyermekeinket más gyerekekkel!

A társadalom általában nyomást gyakorol az egyénre a siker érdekében. Ez a nyomás arra késztet bennünket, hogy megpróbáljuk gyermekeinkre is ugyanazt ráerőltetni. Nem mondhatjuk biztosra, hogy ez helyes-e vagy sem, de minden bizonnyal hibás cselekedet, ha úgy próbáljuk motiválni gyermekünket, hogy mind untalan összehasonlítjuk másokkal, esetleg a feltételezett „jobbakkal”.

A tudósok úgy gondolják: ha a gyermeket folyamatosan összehasonlítják, ez befolyásolja méltóságunkat és önbizalmukat.

4. Ne mentesítsük gyermekeinket a negatív érzelmek alól!

El kell fogadnunk az igazságot – a gyerekek gyerekesen viselkednek, és nem várhatjuk el tőlük, hogy kontrollálják érzelmeiket. Szinte minden gyermek lehet impulzív, irigy, szomorú és mérges olykor. John Gottman úgy véli, hogy a szülők nem büntethetik gyermekeiket negatív érzelmeik miatt. El kell magyarázniuk a gyermeknek, hogy ezek az érzelmek a lehető legtermészetesebbek, és meg kell tanítaniuk, hogyan kell megfelelően kezelni azokat.

5. Vegyük figyelembe a gyermek erőfeszítéseit!

Ha így teszünk, később a gyermek megérti, hogy valami megszerzéséhez keményen kell dolgoznia. Ezért nagyon fontos megfigyelni és értékelni a gyermek által végzett munkát.

„Azt javaslom a szülőknek, hogy nézzék meg, hogyan jár el a gyermek egy bizonyos cél elérése érdekében. Keressük meg a gyermek kicsi győzelmeit, és dicsérjük őt lelkesedéséért, és erőfeszítéséért.” – mondja Carol Dweck.

7. Értékeljük a családi hagyományokat!

A rituálék vagy szokások megléte jelzi egy család stabilitását és egészségét. És a stabilitás mindig is fontos szempont a gyerek nevelésében, mivel a családdal töltött idő nagyon fontos a gyermek számára. Ez ugyanis lehetőséget ad arra, hogy fontosnak és szeretettnek érezhesse magát, és hogy a példaértékű viselkedést lemásolhassa. Igyekezzünk minél több alkalmat találni arra, hogy beszélgessünk gondolatairól és érzéseiről, ami erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot.

7. Engedjük, hogy a gyermekünk kockáztasson!

Senki sem mondja azt, hogy ne vigyázzunk gyermekeinkre, de ez nem jelenti azt, hogy túlzásba kellene vinnünk az óvásukat. Ez negatív hatással lehet a gyermek felnőtté való válása során.

Ha a szülők túlzásba viszik az ellenőrzést és a gondoskodást, akkor megfosztják gyermekeiket a nehéz helyzetbe való kerülés esélyétől. Ezért a gyermek nem tanulhatja meg, és valójában nem is tudhatja majd, hogy hogyan kell megbirkózni egy problémával. Egyszerűen nem lesz esélye tanulni a hibából.

8. Fejlesszük a gyermekeinkben a felelősségérzetet!

Ki kell tennünk a gyermeket olyan helyzeteknek, amelyek a felelősségérzet kialakulásához vezetnek. De nem minden lépést kell ellenőriznünk, hanem csak az eredményt. Ha minden lépést irányítunk, arra késztetjük általa a gyermeket, hogy elhiggye, egyedül nem képes valamit megtenni. Egyetértünk azzal, hogy a gyermeket, nevelése érdekében dicsérni kell, ha valamit helyesen tesz és megdorgálni, amikor nem, de ezt cselekedetei eredményeivel összefüggésben kell megtennünk.

9. Biztosítsunk számára boldog emlékeket!

A gyermekpszichológia területén végzett kutatások kimutatták, hogy azok a felnőttek, akiknek gyermekkori emlékei szeretettel voltak tele, sokkal teljesebbnek és boldogabbaknak érezték magukat, mint azok, akiknek boldogtalan gyermekkoruk volt.

10. Legyünk mi magunk is boldogok!

A gyerekek olyanok, akár egy szivacs – mindent magukba szívnak, amit hallnak és látnak – jót és rosszat egyaránt. Ezért, ha a szülők gyakrabban mosolyognak és örömüket fejezik ki, akkor valószínű, hogy a gyermekük ugyanazt a viselkedés mintát fogja majd utánozni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek