HolotropikumA tudósok rájöttek, hogyan lehetünk kreatívabbak éjszaka

A tudósok rájöttek, hogyan lehetünk kreatívabbak éjszaka

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Éjszaka? Most biztosan az jut eszünkbe, hogy olyankor a kiadós alvás módszere lenne létfontosságú. Pontosan! A pihent elme sokkal sokoldalúbb megoldásokat képes kiötleni.

Egy frissen publikált tanulmány szerint az éjszaka folyamán rendkívül hatásosan tudjuk fejleszteni kreativitásunkat, ha figyelmeztető szerepet tulajdonítunk olyan érzékeinknek, mint például a szaglás.

Egy holland kutatócsoport, Simone Ritter vezetésével, a tanulmányban kifejti, hogy kreativitásunk magasabb hatásfokon működik, ha hagyjuk, hogy valamely érzékünkre támaszkodjon – minél nagyobb mértékben.

A tanulmányba 49 embert vontak be, kísérleti szándékkal, 18 és 29 év között. Mindannyian egy laboratóriumba kellett vonuljanak az éjszaka közepén, és arra voltak kötelezve, hogy az önkéntes munkáról szóló, 10 perces videót tekintsenek meg. Ezután hazaküldték őket, és azt a feladatot kapták, hogy gondolkodjanak el rajta, hogy hogyan lehetne az embereket mégtöbb önkéntes munkára ösztönözni.

A résztvevők kétharmada esetében vanília és narancs illatokat szivárogtattak be a terembe, ahol a kisfilmet megnézték, majd ugyanebből az anyagból kellett hazavigyenek, és éjszaka szimatoljanak belőle, egyharmadukat pedig semmilyen hasonló érzékszervi kihívásnak nem tették ki. A második napon konstatálták, hogy a legjobb, legeredetibb ötleteket bizony az illatformulákkal manipulált emberek hozták.

Jelenleg nem ismerik az okát, hogy miért van ilyen hatással az éjszakai illat az emberi elmére. A szakértők szerint talán egy asszociációs folyamatról lehet szó, azaz az illatok folyton a filmet és a feladatot elevenítették fel az alvó elmében, és emiatt tudott összetettebb megoldást találni az alvás ideje alatt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek