Egy kutatás nemrég kiderítette, hogy a szakáll tényleg a férfiak szimbóluma, ugyanis öt férfiból egy képes lenne lemondani egy teljes évig az együttlétekről, csak hogy tökéletes arcszőrzetre tegyen szert. Ez is bizonyítja azt, hogy kevés hiúbb teremtés él a bolygón a férfinál.

A szakáll-ápolási termékeket gyártó Honest Amish cég megbízásából készült felmérésből többek között az is kiderül, hogy jócskán tud dobni egy pasi önbizalmán, önértékelésén, ha tükörbe nézve dús szőrzetet lát az arcán, amely egészséges, ápolt és rendezett.

A felmérésből kiindulva a pszichológusok tanulmányt írtak, így most kiderül, miért van olyan szoros kapcsolat egy pasi szakálla és önképe, önbizalma között.

1. A férfiak szerint a férfias férfi szakállas

Hiába élünk modern társadalmakban (legalábbis úgy gondoljuk), az évszázadok alatt szinte alig változott a férfiasságról alkotott képünk, aminek része a szakáll is. Minél sűrűbb, dúsabb egy férfi szakálla, annál dominánsabb, bölcsebb, erősebb, és ezt a többi férfi is így látja.

Darwin úgy tartotta, hogy az őskorban egy férfi szakálla elrettentő hatással volt a többi férfira, ugyanis minél nagyobb, dúsabb volt egy pasi szakálla, az azt jelentette, hogy annál erősebb, agresszívebb, nagyobb hatalommal bír, és a ranglétra magasabb fokán tartózkodik a közösségen belül, vagyis ő az alfahím. És ez biológiailag is igazolt tény, ugyanis a dús arcszőrzetű férfiakban több a tesztoszteron, ami a legfontosabb férfi nemi hormon. Szóval úgy biológiailag, mint társadalmilag a szakáll a férfiak tudatalattijában a férfiasság megkérdőjelezhetetlen szimbóluma.

2. A nők vonzóbbnak tartják a szakállas férfiakat

Amiért a férfiak férfiasabbnak érzik magukat, ha szakállat növesztenek, annak az egyik oka éppen az, hogy a nők többsége jobban vonzódik egy olyan pasihoz, akinek van szakálla. Darwin úgy gondolta, hogy a férfiak szakállnövesztése ahhoz hasonlítható, mint a madarak hímpéldányainál a díszes tollazat: a cél, az ellenkező nem elcsábítása, lenyűgözése, a többi hím elrettentése.

3. A szakáll praktikus

A férfiak esetében a szakáll olyan valami, mint a nőknél a smink, vagy alapozó: elrejti a sebhelyeket, különböző bőrhibákat, elszíneződéseket, ezért egyes pasiknak nagyon praktikus tud lenni a dús arcszőrzet, aminek ápolására különleges figyelmet szentelnek.

4. A szakáll a szentség jelképe is

Legalábbis bizonyos vallási körökben, egyházakban, ahol a papok, spirituális vezetők hosszú szakállat növesztenek. Sőt, vannak olyan vallási közösségek, ahol bűn levágni a szakállat, és aki mégis megteszi, az elvesztheti a közösségen belüli megbecsülését, a korábban kivívott tekintélyét, státuszát.

5. Rátermettebb a szakállas férfi?

Nos, a témában elvégzett vizsgálatok eredményei nem mindig egyértelműek, de a szakértők megfigyelései alapján egy szakállas férfi egy állásinterjún valamelyest nagyobb előnyben van a frissen borotvált társaival szemben, mert a szakáll a magabiztosság, az intelligencia, és rátermettség üzenetét közvetíti viselőjéről.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.