KuriózumA tudatalatti rejtélyei: a neves neurobiológus 10 hasznos tanácsa!

A tudatalatti rejtélyei: a neves neurobiológus 10 hasznos tanácsa!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberi idegrendszer úgy épül fel, hogy amikor megalkotunk valami újat, az stimulálja az agy élvezetközpontját.

A neuropszichológus és a molekuláris biológia szakértője, Estanislao Bachrach azt állítja: nincs jelentősége annak, hogy milyen géneket örököltél, mindent meg tudsz teremteni saját magad.

Íme, 10 idézet a szerző bestseller könyvéből, a The Agile Mind: How Your Brain Makes Creativity Happen (A fürge elme: hogy teszi lehetővé az agyad a kreativitást) című alkotásból.

10. Amikor meglehetősen jól ismersz egy adott témakört, nagy tapasztalatod van ezen a területen, és alaposan megértesz egy adott szakterületet, mint az én esetemben a molekuláris biológiát, megjelenik az önbizalom. Ez pedig rendkívül jó dolog.

Azonban az ismeretek sok esetben korlátozhatják is az elmét, megakadályozhatnak abban, hogy más szemszögből lásd ugyanazt a problémát, és más megközelítésből keress válaszokat az adott kérdésekre. Ehhez képest egy laikus ember nézőpontja segíthet abban, hogy új megközelítésből keressünk megoldást a felmerülő problémákra.

9. Úgy nyerhetjük vissza az alkotókészségünket, ha újból gyereknek érezzük magunkat. Pablo Picasso azt mondta: „Minden gyerek festő. A nehézség abban áll, hogy festők maradjunk, miközben felnövünk.”

8. Megpróbálni rendkívüli és kreatív embernek lenni, anélkül, hogy megváltoztatnád az életmódodat – lehetetlen feladat.

7. Próbálj meg úgy élni, hogy minden nap lenyűgözzön valami újdonsággal. Ez lehet valami, amit olvastál, láttál, vagy hallottál.

6. Jegyezd fel egy noteszbe minden nap ezeket az új és lenyűgöző tapasztalatokat. Néhány hét elteltével olvasd újra a feljegyzéseidet.

Észre fogsz venni egy bizonyos szabályszerűséget, bizonyos témákat, amelyek jobban érdekelnek a többinél. Az is lehet, hogy így rátalálsz arra a területre, amelyet szeretnél mélyebben megismerni.

5. Ha van egy kínzó problémád, amire sehogy sem találsz megoldást, John Kounios professzor azt javasolja, állítsd az ébresztőórát néhány perccel korábbra a megszokottnál, hogy legyen időd elgondolkodni a megoldáson, amíg még félálomban fekszel az ágyban. Sokszor ilyenkor jönnek a legjobb ötletek. Ne felejtsd el feljegyezni, ami eszedbe jutott.

4. A legjobb módja annak, hogy érdekes ötletekkel állj elő az, ha lazítasz és elengeded magad.

3. Képzeld el, hogy egy távoli országban vagy. Írj egy rövid történetet erről a helyről. Töltsd meg érzelmekkel. Hogy boldogultál a kreatív feladattal? Olvasd el, és keresd benne az összefüggéseket és a megoldásokat a saját problémáidra vonatkozóan. Képzeld el, hogy egy másik történelmi korban élsz. Írd le, hogy oldanád meg a problémádat ebben a bizonyos korban.

2. A hét minden napján válassz egy színt teljesen véletlenszerűen. A nap folyamán keresd ezt a színt mindenben és mindenhol. Szánj rá 5 percet, hogy írj egy listát azokról a dolgokról, amelyeken javítani lehetne azon a helyen, ahol éppen vagy.

1. Az utazás az egyik legjobb módja annak, hogy tágítsd a látószögedet, és más perspektívákat ismerj meg. Időnként el kell távolodnunk azoktól a helyektől, ahol a legtöbb időnket töltjük.

Amikor fizikailag közel vagyunk egy probléma lényegéhez, a gondolataink automatikusan a lehetséges megoldások köré csoportosulnak. Ez hasznos lehet a koncentráció szempontjából, de gátolja a képzelőerőt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek