HolotropikumA szúnyogok messziről kiszagolják a vér típusát és a kedvenc vércsoportjukat támadják...

A szúnyogok messziről kiszagolják a vér típusát és a kedvenc vércsoportjukat támadják leginkább – te ebbe a vércsoportba tartozol?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mi lehet bosszantóbb annál, mint, amikor egy jól megtervezett, nyáresti sütögetős partit a szúnyogok ellehetetlenítenek és az egész vendégsereget össze-vissza csípik?

De vetted már észre, hogy vannak olyan emberek, akik mintha immunisak lennének a szúnyogokra, hiszen nem is zavarja őket, hogy ott hemzsegnek körülöttük a kis vérszívók. Ez ezért lehet, mert ezeknek az embereknek olyan típusú vérük van, amelyet a szúnyogok kevésbé szeretnek.

Megfigyelések alapján a szúnyogok a 0-ás típusú vért kedvelik jobban, így akik ebbe a vércsoportba tartoznak, van egy rossz hírünk… ők a szúnyogok elsődleges célpontjai. A spektrum másik végén az A típussal rendelkező vérűek vannak. Ez a vércsoport már kevésbé vonzó a vérszívók számára.

Ám nem csak a vércsoport határozhatja meg mennyire jövünk be a szúnyogoknak. Közre játszik a bőrünk illata, inkább a kevésbé izzadós bőrfelületeket kedvelik és a kilélegzett levegő széndioxid-tartalma is befolyásoló tényező.

A 0-s vércsoportról már az 1972-es évben megállapították, hogy a szúnyogok kedvenc csemegéje, amit egy 2004-es tanulmány szintén alátámasztott: „Ebben a tanulmányban azt támasztottuk alá, hogy a 0-s vércsoport sokkal jobban vonzza az Aedes albopictusokat, mint bármely más (B, AB és A) vércsoport. … ”

A tanulmány során külön figyelembe vették az antigének milyenségét, viszont így is a 0-s vércsoportúak készülhetnek a legtöbb szúnyogcsípésre a forró nyári estéken.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek