HolotropikumA szoptatás előnyei: Ezért érdemes minden csecsemőt anyatejjel táplálni!

A szoptatás előnyei: Ezért érdemes minden csecsemőt anyatejjel táplálni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kisbabák számára a legjobb táplálék az anyatej. Ez vitathatatlan tény, hiszen amellett, hogy az anyatej tele van hasznos nyomelemekkel, vitaminokkal, olyan antitesteket is tartalmaz, amelyek védik a babát a betegségekkel szemben, és erősítik a pici immunrendszerét.

A szoptatás előnyei: Ezért érdemes minden csecsemőt anyatejjel táplálni!

Az American Academy of Pediatrics nevű szervezet ezért azt szorgalmazza, hogy minden kismama, aki csak teheti, legalább 6 hónapon keresztül szoptassa kisbabáját.

Lássuk, hogy miért érdemes még anyatejjel táplálni a piciket!

1. Elkerülhető a gyerekallergia

Az anyatej olyan összetevőt tartalmaz, amely megakadályozza azt, hogy a babáknál ételallergia alakuljon ki, mivel a pici bélrendszerének falára egy speciális védőréteg képződését segíti elő. Ha nem anyatejet eszik a baba, ez a védőréteg nem alakul ki.

2. Magasabb lesz a gyerek IQ-ja

Tanulmányok szólnak arról, hogy az anyatejjel táplálkozó kisbabák agya jobban fejlődik, ennek megfelelőek magasabb lesz IQ-juk is, sőt az anyatejen nevelkedő gyerekek verbális képességei 7,5 ponttal volt jobbak egy teszt során, mint a tápszeren nevelkedő gyerekeké.

3. Megakadályozhatja a gyerekkori elhízást

Az American Journal of Epidemiology kiadvány szerint az a gyerek, aki anyatejjel táplálkozott, kevésbé fog elhízni, mint a többi gyerek, sőt, felnőtt korában is nagyobb eséllyel őrzi meg az alakját. Ennek az az oka, hogy az anyatejben kevesebb az inzulin, mint a tápszerben.

4. Kisebb lesz a bölcsőhalál esélye

A bölcsőhalál akkor következik be, mikor egyszerűen a kisbaba légzése leáll alvás közben. A probléma mögött állhat valamilyen agyi rendellenesség, vagy légzési probléma, amit valamilyen fertőzés okoz. Azonban az anyatejen élő kicsik esetében jóval kevesebbszer fordul elő a tragikus bölcsőhalál.

5. Természetes tápanyagforrás

Az anyatejnél nincs jobb táplálékforrás a kisbabák számára, ezért minden baba azt kellene igya. Az anyatej a legoptimálisabb tápanyag a picik számára, hiszen tele van hasznos fehérjével és alacsony a cukortartalma, pont amitől a baba egészségesen fog fejlődni.

Miért jó a kismamáknak, ha szoptatnak?

1. Csökken a stressz és a szülés utáni depresszió esélye

A szoptatás minden kismamát megnyugtat, a folyamat során oxitocin nevű boldogsághormon szabadul fel, emellett a vérnyomás is alacsonyabb lesz.

2. Kisebb lesz a rák előfordulásának az esélye

A kutatások szerint a szoptatós kismamáknál ritkábban fordul elő a mell- és petefészekrák. Az összefüggéseket még nem tudják az orvosok sem, de a biológusok szerint ez a szoptatás pozitív, nyugtató hatásával magyarázható.

3. A kismama kevésbé fog elhízni

Az a kismama-szervezet, ami rendszeresen szoptat, jobban képes lebontatni a kalóriákat, a zsírt, hiszen 30 ml anyatej előállításával 20 kalória ég el.

4. Egészségesebb csontok

Azok a nők, akik édesanyaként anyatejjel táplálták gyereküket sokkal erősebb csontozatra tesznek szert, mint azok, akik nem szoptattak, ez leginkább a változó korban mutatja meg hatását. Ez annak köszönhető, hogy a szoptatás révén a kalcium könnyebben be tud épülni a csontozatba, ezért a menopauza beálltával kisebb lesz a csontritkulás esélye.

5. Menstruáció

Ha az édesanya saját tejével táplálja gyermekét, alacsonyabb lesz az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje, így később indul be a menstruáció, ami sok nő számára nem egy kellemes időszak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek