HolotropikumA szerotonin segíti a mély spirituális állapotok megjelenését

A szerotonin segíti a mély spirituális állapotok megjelenését

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szerotonin az agyban jelenlevő kémiai anyag, amely meditáció során is felszabadul, és nemrég bebizonyosodott, hogy növeli az egyén fogékonyságát a spirituális élmények iránt.

spiritualitas

Egy svéd kutatócsoport bebizonyította, hogy kapcsolat áll fenn, egy, az agyban megtalálható szerotonin aktivitását szabályzó receptor és azon képességünk között, hogy a transzcendens irányába nyitottabbá váljunk és megértsünk, elfogadjunk olyan jelenségeket, amelyek objektíven nem magyarázhatók.

A tudósok már rég feltételezték, hogy a szerotoninnak hatása lehet a spiritualitásra, a misztikus élményeket megtapasztaló pszichedelikus droghasználók élménybeszámolói alapján, de most már megfelelő bizonyítékkal is rendelkeznek, hiszen a neuroimagisztikai eljárásokkal kimutatható a kapcsolat a spirituális élmények megélése és a biológiai elem – a szerotonin – között.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság folyóiratában megjelent cikkben, a szerzők ezt a bizonyítékot ellentmondásosnak tartják, hiszen eddig úgy véltük, hogy a vallásos magatartás csupán környezeti és kulturális tényezők eredője. Ami annyit jelent, hogy azoknál, akiknél a szerotonint szabályozó receptor nagyobb számban van jelen, nagyobb valószínűséggel élnek át mély spirituális tapasztalatokat, mint az egységélmény vagy istenélmény. Ugyanezeknél a személyeknél mutatható ki a legnagyobb hajlam a spirituális elfogadásra a személyiségtesztek alapján. A magasabb tudatszintű élmények mellett, a szerotonin a hangulat és az anyagcsere szabályozásáért és a szexualitásért felel.

Egy közismert mondást idézve, csak az marad hátra, hogy elgondolkodjunk azon, hogy emberi lények vagyunk spirituális tapasztalatokkal, vagy spirituális lények emberi tapasztalatokkal?

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek