“A szerelmes háziasszony mindig elsózza a levest!“ – 15 konyhai fortély amivel helyrehozhatók a leggyakoribb főzési malőrök!

Bárki tévedhet a konyhában, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megmenteni azt mi, menthető. Az igazi háziasszonyok mindig tartogatnak a tarsolyukban olyan fortélyokat és házi praktikákat, amivel eltüntethetők a kisebb főzési hibák és így ízletes étel kerül a családi asztalra.

szerelmes-szakacsno

Bizonyára megtörtént már veled is, hogy odaégett a sütemény, túl sós lett a krumpli püré, vagy zavaros a húsleves. Aggodalomra semmi ok, elhoztuk ma nektek a legjobb konyhai tippeket, amivel a főzési malőrök kijavíthatók:

 1. A tej nem ég oda, ha az edénynek az alját, amelyben főni tesszük előzőleg hideg vízzel locsoljuk meg.

 2. A sült nem keményszik meg és nem lesz rágós, ha sütés közben meleg vízzel locsoljuk vagy forró húslével és nem hideggel.

 3. Zavaros a húsleves? Előzd meg és egy megtisztított tojás héját tegyél a fövő levesbe. Kristálytiszta marad.

 4. A virsli, ha túlfőzöd, megreped, de ezt megelőzheted, ha a vízhez egy kis tejet is hozzáadsz főzés előtt.

 5. A hal sütéskor nem omlik szét, ha előtte egy friss citrom levével meglocsolod, és kicsit állni hagyod.

 6. Ha nem akar összeállni a tojásfehérje habja, adj hozzá pár csepp citromot és egy kevés sót.

 7. Ha készül kicsapódni a majonéz keverés közben, akkor légy résen. Gyorsan keverj el egy tojás sárgáját kevés sóval és fokozatosan kevered a készülőfélben lévő majonézhez.

 8. Ha a tésztafélét vagy spagettit főzöl, adj egy kis olajt a vízhez, ha mégis összeragad gőz felé téve szépen szétválnak.

 9. Összeesett és kemény lett a grízgaluska? Ne aggódj. Fürdesd meg őket hideg vízbe 1o percig aztán tedd oda ismét főni. Nagyobbak és puhábbak lesznek.

 10. Ha túl zsírosra sikerül egy leves és azonnal kell fölszolgálni, tegyél egy salátalevelet bele, amelyre rátapad a zsír aztán távolítsd el így a fölösleges zsiradékot a leves felszínéről. Ha csak másnap kell fölszolgálni, akkor tedd hidegre és egy habszedővel a megkeményedett zsiradékot könnyen leveheted.

 11. Ha odaégett a mártásod, van megoldás. Ne keverd össze az égett alját a szósz többé részével. A jó szószt gyorsan töltsd egy másik edénybe és adj hozzá egy kis száraz kenyeret vagy nyers krumplit, ami átveszi az égett ízt.

 12. Ha nem sűrűsödik be a levesed vagy szószod könnyen segíthetsz rajta. Egy kiskanál krumpli keményítőt először keverj el vízben, majd add a szószodhoz, vagy a leveshez.

 13. A túl sűrű ételek vízzel, húslével, tejjel, tejföllel hígíthatóak az étel függvényében. Amikor a szósz csomós és nem egyenletes egy konyhai szűrő szitán csorgasd át, ami által homogénebb lesz.

 14. Talán egyik leggyakrabban előforduló malőr a szerelmes háziasszonyok esetében hogy elsózzák a levest. Ilyenkor adj hozzá 1-2 tojásfehérjét nyersen, amely a kicsapódás által magához köti a sót. A végen a levesből egy habszedővel kiveheted a megfőtt fehérjét.

 15. És ha túl fokhagymás az étel, akkor mi a teendő? Tegyél bele egy gézbe egy marék összeaprított petrezselyemzöldet, kösd össze a gézt és lógasd bele az ételbe, addig, amíg az ízek kiegyenlítődnek.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top