HolotropikumA szemárpa kialakulásának 8 korai jele! - Ha figyelsz ezekre megelőzheted a...

A szemárpa kialakulásának 8 korai jele! – Ha figyelsz ezekre megelőzheted a műtétet is

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szemkörnyéken megjelenő árpa mindamellett, hogy első ránézésre ijesztőnek tűnhet, a nem veszélyes dolog. Okozhat néhány kellemetlen pillanatot, de a látás minőségét egyáltalán nem veszélyezteti. Általában néhány héten belül magától felszívódik, viszont semmilyen körülmények között se fogjunk neki piszkálni, mert ha hozzányúlunk, könnyedén elfertőződhet, ami szövődményeket okozhat. Az árpa kezelésében az idő kulcsfontosságú tényező, hiszen minél hamarább nekilátunk a kezelésének, annál gyorsabban eltűnik.

A szemárpa kialakulásának 8 korai jele! - Ha figyelsz ezekre megelőzheted a műtétet is

Az árpa viszont nem alakul ki egyik napról a másikra, ezért összegyűjtöttük azokat az árulkodó tüneteket, melyek kialakulófélben lévő szemárpára engednek következtetni.

1. Duzzanat a felső vagy az alsó szemhéjon

Az árpa egyik leggyakoribb tünete a duzzanat formájában megjelenő kis csomó. Viszont ennek is különböző fajtái lehetnek, hiszen lehetnek olyanok, melyek egy pattanásra hasonlítanak, így jobban körülhatárolhatóak, míg mások szétterjedtebbek. A szemhéj megdagadása más szemfertőzést is jelenthet, de az apró pontként meghatározható dudor egyértelműen az árpa jele.

2. Száraz, szúrós szemek

Ismered azt az érzést, amikor egy kiadós alvás után megébredve a szemed alig tudod mozgatni, annyira ki van száradva? Az árpa is hasonló kellemetlenséget okoz, ugyanis a fertőzés meggátolja a könnymirigyek normál működését. Ilyen esetben törekedj arra, hogy a szem környéke mindig legye tiszta, és ha lehet, kerüld a smink használatát.

3. Nehéz szemhéjak

Megduzzadása miatt a szemhéj olyanná válhat, akár egy ólomsúlyú nehezék. A kialakulófélben lévő árpa miatt a szemhéjaidat alig bírod mozgatni, ami kellemetlen és nyomasztó tud lenni.

4. Vörösség

A szemvörösség egy másik igen gyakori tünete a szembetegségeknek. Viszont a szemvörösségnek is különböző típusai léteznek: ha a szem vörös, viszont nem társul mellé különösebb fájdalomérzet, akkor valószínű, hogy kötőhártya-gyulladással van dolgunk, viszont ha fáj, akkor az árpa lehet az okozója.

5. Szemérzékenység

Tapintás hatására a szemkörnyék érzékennyé válik, ezért szakértők azt javasolják, hogy kerüljük a szem környékének érintését, mert könnyedén szétterjeszthetjük a fertőzést. Ha kontaktlencsét használunk a fertőzés ideje alatt mellőzzük!

6. A szemgolyó égő, viszkető érzése

Mivel az árpa szorosan összefügg a szem kiszáradásával, ezért jelentkeznek ezek a kellemetlen tünetek. A viszkető érzés arra is enged következtetni, hogy a fertőzés a szemgolyó területén is elterjedt. Ajánlott langyos, tisztított vízzel átmosni naponta akár többször is a szem területét.

7. Idegesítő érzés, mintha lenne valami a szemedben

E valójában az első olyan tünet, amire az emberek fel szoktak figyelni, hogy valami nincs rendben. Ha úgy érzed mintha egy szempilla, vagy szemfestékdarab irritálja a szemedet, de nem látsz semmit, akkor fordulj szemészhez, hogy felállíthassa a pontos diagnózist.

8. Homályos látás

Ez már az árpa ritkább tünetei közé tartozik, de súlyosabb esetben ez is jelentkezhet. Ezt már az elhanyagolt fertőzés komplikációi okozzák. Persze nem azt jelenti, hogy visszafordíthatatlan látásromlásról van szó, ha kikezelődik a fertőzés, akkor minden panasz eltűnik.

A szemárpa kialakulásának elsődleges forrása a higiénia hiányából fakad. Mindig figyeljünk arra, hogy a szemünkhöz csak tiszta kézzel nyúljunk, konyaklencséinket megfelelően tisztítsuk, ne osztozzunk másokkal a smink kellékeinken. Általában pár hét alatt eltűnik, viszont ha az előbb említett, súlyosabb helyzet alakul ki, akkor mindenképpen forduljunk szemész szakemberhez.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek