OtthonA szakértő szerint így kell használni a hűtőt, hogy áramot és pénzt...

A szakértő szerint így kell használni a hűtőt, hogy áramot és pénzt spóroljunk vele

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Valószínűleg mindenki arra törekszik, hogy jelentős megtakarításokat tegyen, hiszen az életünk az elmúlt pár hónapban jelentősen megdrágult, előttünk a tél, az infláció az egekben és ki tudja hol áll meg. A gáz és áramszámlák elszálltak, sokan a fejüket vakarják, hogy hogyan fogják kifizetni a megnövekedett költségeket.

Miközben minden erőnkön azon vagyunk, hogy pénzt takarítsunk meg, vannak megoldások arra, hogy minél több pénzünk megmaradjon, szerencsére a segítségünkre vannak a szakértők is. Írtunk már arról, hogy mosáskor mennyi az ideális hőmérséklet, ahhoz, hogy a mosógép kevesebb áramot fogyasszon, de a hűtővel is spórolhatunk, miközben folyamatosan üzemel.

Az emelkedő megélhetési költségek miatt az emberek egyre több hasznos trükköt keresnek, hogy pénzt takarítsanak meg. Sokan találtak néhány módszert arra, hogy alacsonyan tartsák a villanyszámlájukat. Scott Evans tárolási szakértő és a Pink Storage cég tulajdonosa siet az emberek segítségére.

A szakértő elárulta a legjobb hűtő- és fagyasztótrükköket, amelyekkel sokáig frissen tarthatjuk az élelmiszereket, és pénzt takaríthatunk meg.

Scott Evans azt állítja, hogy a legtöbb ember “nem veszi figyelembe, hogy a hűtőszekrény különböző területein más-más hőmérséklet uralkodik”, ami befolyásolja a megvásárolt élelmiszerek eltarthatóságát.

A hűtőszekrény ajtaja

A hűtőszekrény ajtaja az egyik legmelegebb rész, ezért nem szabad friss gyümölcslevek vagy tej tárolására használni, annak ellenére, hogy sok háztartásban ez mindennapos. Ehelyett Scott Evans azt tanácsolja, hogy olyan dolgokat tároljon itt, mint a palackozott víz, a ketchup, a majonéz és az üdítőitalok, mivel ezek elviselik a változó hőmérsékletet.

“A hűtőszekrény ajtaja tökéletes helynek tűnik a tojás, a tej és a gyümölcslevek tárolására, mivel gyakran van számukra rekesz, de mivel a hűtőszekrény ajtaja a legmelegebb hőmérsékletű, ezért ezek gyorsabban megromlanak” – mondja a szakértő.

Mivel a tej ára idén rekordmagasságot ért el, jobb, ha megfogadjuk a szakértő tanácsát és máshol tároljuk a hűtőszekrényen belül.

Felső polcok

A felső polcokat olyan élelmiszerek tárolására érdemes kihasználni, amelyek nedvesség hatására könnyen megromlanak. “A bogyós gyümölcsök jó példa erre, mivel ha a hűtőszekrény alsó fiókjaiban tartjuk őket, ahol hűvösebb van, nedvességet képezhetnek és megrohadhatnak” – mondja Scott.

A fűszernövények szintén tovább eltarthatóak a hűtőszekrény felső polcain, de a szakembernek van egy jobb megoldása ezek eltarthatóságát tekintve.

“Ha azt szeretnénk, hogy a fűszernövények még tovább tartsanak, aprítsuk fel őket, és tegyük jégkockatartókba olívaolajjal. Főzés közben csak ki kell pattintani egyet, és hagyni, hogy megolvadjon” – árulta el a szakember.

Alsó polcok

A legdrágább és a leggyorsabban romló élelmiszereket az alsó polcokon kell tartani. Ide tartozik a tej – a tipikus hűtőajtós rész helyett -, valamint a tojás, a vaj, a sajt és a hús.

A hűtőszekrény leghűvösebb része az alsó polc hátsó részén van, így ez a tej elsődleges helye.

“Amikor a hűtőszekrénybe helyezzük az élelmiszereket, próbáljunk meg nem túl magas dolgokat tenni a hűtőszekrény hátsó részébe, mivel azok elzárhatják a hűtőszekrény szellőzőnyílásait. Nem érdemes túlságosan megtölteni a hűtőszekrényt, mert akkor a levegő nem fog annyira keringeni, és az ételek gyorsabban megromlanak” – fogalmaz Scott.

A fagyasztó

Míg a hűtőszekrényben való tárolás korlátozza a benne lévő termékek frissességének időtartamát, addig a fagyasztó segít abban, hogy hosszabb ideig tároljuk az ételeinket, ugyanakkor a fagyasztó lehűtése kevesebb energiát használ. A fagyasztót akkor használhatjuk ki a legjobban, ha egyszerre több élelmiszert vásárolunk és teljesen telepakoljuk.

“A nagy tételben történő élelmiszervásárlás gyakran vezet megtakarításhoz, mindössze annyit kell tennünk, hogy ellenőrizzük, hogy az élelmiszerek mennyi ideig fagyaszthatóak biztonságosan. A tojástól kezdve a tejen és a főtt tésztán át a különböző gyümölcsökig és zöldségekig mindenféle élelmiszert le lehet fagyasztani, hogy tovább eltartson” – fogalmaz Scott Evans.

A szakember szerint a hűtőszekrény kevesebb energiát fogyaszt, ha a fagyasztó tele van.

Végül Scott azt tanácsolja az embereknek, hogy kétszer is ellenőrizzék a hűtőszekrényük hőmérsékletét, hogy biztosan az optimális szinten legyen. A hűtőszekrény ideális hőmérsékletének a 3 és 5 Celsius-fok közötti hőmérsékletet tartják.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek