HolotropikumA szakember szerint ősszel és télen mindenkinek szednie kellene ezt a vitamint!

A szakember szerint ősszel és télen mindenkinek szednie kellene ezt a vitamint!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dr. Tóth Szilárd, a Riavita szakértője szerint ősszel és télen mindenkinek ajánlott D-vitamint szednie. A szakember szerint télen 2000-4000 egységnyi D-vitamint kellene szednünk.

„Ennél többre egy normál életvitel mellett nincs szükség, de például élsportolóknál és bizonyos betegségek esetén megnő a szervezet D-vitamin igénye, amit vérvétellel szoktak ellenőrizni” – nyilatkozta a Filantropikum.com-nak dr. Tóth Szilárd.

„Nyugodtan szedhetünk akár 1000 egységet (25 mikrogramm) tartalmazó adagokat is, ha ebben a formában találunk. Sőt, mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért akkor sem kell aggódni, ha egy nap kimaradt, mert másnap be lehet venni a dupláját, csak arra kell figyelni, hogy egy héten belül kijöjjön átlagban az a napi 2000-4000 egység – így a szedését magunknak tudjuk ütemezni” – mondja a szakértő.

Dr. Tóth Szilárd arra is figyelmeztet, hogy orvosi felügyelet nélkül ne szedjünk túl sok D-vitamint sem, mert ha ezt hosszú ideig folytatjuk, ritkán ugyan, de túl sok kalcium halmozódhat fel a szervezetben, ami gyengítheti a csontokat, és károsíthatja a veséket és a szívet.

Normál esetben csak szeptembertől áprilisig kell gondoskodnunk jelentősebb D-vitamin pótlásáról, de ha valaki nyáron sem tartózkodik eleget a napon, vagy védenie kell a bőrét a napsugarak ellen, ezért olyan ruhát visel, ami a bőre nagy részét eltakarja, vagy erős naptejet használ, ajánlott ezen időszakban is napi 1000-2000 egységnyi D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt szednie.

Dr. Tóth Szilárd a Riavita szakértője – Fotó: Dr. Tóth Szilárd

Különböző élelmiszerek is tartalmaznak D-vitamint, például a vörös húsok, az olajos halak, a máj és a tojássárgája, ugyanakkor kizárólag élelmiszerből szinte lehetetlen megfelelő mennyiségű D-vitamint bevinni.

Emellett bizonyos gabonapelyhekhez is szoktak D-vitamint adni, ezért érdemes elolvasni a csomagoláson feltüntetett információkat. Azt is fontos megjegyezni, hogy a feldolgozott tehéntej nem tartalmaz elegendő D-vitamint, hacsak nem dúsítják.

A D-vitamin mennyiségét kétféleképp szokták megadni, mikrogrammban (mcg) és nemzetközi egységben (NE vagy angolosan IU). A következő táblázat segítséget nyújt az eligazodásban:

mcgNEMegjegyzés
5200Napi referenciaérték (NRV) felnőtteknek (rendeletben meghatározott napi minimumérték
251000Nyáron ajánlható átlagos napi beviteli mennyiség
502000Ősztől tavaszig ajánlható minimum átlagos napi bevitel
1004000Étrend-kiegészítőkben alkalmazható maximális napi beviteli mennyiség, ha az adott kiegészítőt minden nap szedik

 

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek