HolotropikumA szakember szerint nem az ételtől, hanem az étkezések közötti nassolástól hízunk!

A szakember szerint nem az ételtől, hanem az étkezések közötti nassolástól hízunk!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Legalább öt óra kell elteljen az egyes étkezések között, mondja Mihalea Bilic táplálkozásszakértő.

Naponta háromszor eszünk, általában egészséges ételeket, viszont a két étkezés között ezt-azt mindig “rágcsálunk”. Ha napi rendszerességgel nassolgatunk, akkor egyáltalán ne csodálkozzunk azon, hogy hízunk. Igazából nem az ételtől, hanem a nassolástól hízunk.

“70 évvel ezelőtt nem voltak feldolgozott élelmiszerek, és nem volt lehetőség arra, hogy az utcán csak úgy futtában megegyünk valamit. Ötven évvel ezelőtt még senki sem evett az autóban, az utcán vagy a kanapén. Az evés azt jelentette, hogy asztal mellett ülünk, tányérból eszünk, evőeszközökkel. Csak akkor ettünk szendvicset, amikor piknikezni, kirándulni, vagy egy hosszú útra mentünk” – írja Mihaela Bilic az Instagramon.

A Harvard Institute of Economic Research kutatásából kiderült, az amerikai emberek nem az étkezésektől, hanem a nassolástól híznak. Összehasonlították az 1976 és 1996 közötti napi élelmiszerfogyasztást, és 240%-os kalóriabevitel-növekedést figyeltek meg az étkezéseken kívül.

“A napi étrendből ki kell zárni mindent, ami csomagolva van és könnyen rágcsálható, inkább a klasszikus ételekre kell összpontosítani, a 3 főétkezésre. Egy csomag chips vagy keksz annyi kalóriát tartalmaz, mint egy leves és egy pörkölt együtt” – magyarázta Bilic.

5 órás szünet az étkezések között

“Gyermek- és tinédzserkorban 1-2 étkezés még szükséges a főétkezések között, mert a szervezet fejlődésben van, és kívülről származó ételekkel kell támogatnia, nehogy a saját tartalékaiból fogyasszon. Felnőtt korban viszont elég a 3 főétkezés. Nem szabad nassolni az étkezések között, időt kell hagyni a gyomornak az emésztésre. Az emésztőrendszerben történő tisztulási folyamathoz pedig legalább 5 órára van szükség. A jelenséget “migráns motoros komplex”-nek (CMM) nevezik, ez egy erős összehúzódási hullám, amely “kisöpri” az összes ételmaradékot a gyomorból és a vékonybélből” – mondta Mihaela Bilic, aki szerint jobb a gyereknek egy szelet vajas-lekváros kenyér, mint a kereskedelemben kapható gabonapelyhek.

“2 órával az étkezés után beindul az öntisztító program, ilyenkor távoznak az ételmaradékok, baktériumok, toxinok. Ha elkezdünk rágcsálni, ez a program megszakad, és az öntisztító ciklusok egyre ritkábbak lesznek. A CMM egy fiziológiai folyamat, amely naponta többször történik, és része annak a komplex méregtelenítő rendszernek, amellyel a szervezet fel van szerelve… feltéve, hogy hagyjuk, hogy végezze a munkáját” – mondta Mihaela Bilic.

“Amikor a gyomrunk korog, nem azt jelenti, hogy éhesek vagyunk, valójában ez a bélben lezajló tisztulási folyamat hangja” – mondta Mihaela Bilic.

Forrás: Click

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek