Milyen hatása van a kávénak, ha éhgyomorra fogyasztod?

Vannak, akik nem bírják éhgyomorra fogyasztani a kávét, mivel savtúltengéssel, vagy különböző emésztési problémákkal küzdenek utána. De mégis az általános szokás az, hogy a legtöbb ember reggel éhgyomorra, közvetlenül ébredés után megiszik egy csésze kávét.

A kérdés az csupán, hogy mennyire egészséges ez a szokás!

“Mindenki másképp reagál a kávéra, mégis vannak, akik sokkal érzékenyebbek a koffeinre, különösen éhgyomorra fogyasztva” – mondta Alissa Rumsey, az “Unapologetic Eating” című könyv szerzője a HuffPostnak.

Kutatások alapján kimutatták, hogy az üres gyomorra elfogyasztott kávé és az emésztési problémák közötti szoros összefüggés van. A kávéra és a koffeinre érzékenyek lehetőleg ne igyanak éhgyomorra kávét, különben könnyen irritációt válthat ki náluk a fekete ital.

Nagyon fontos, hogy figyeljük testünk jelzéseit, és együnk valamit kávézás előtt, ha úgy érezzük, nem bírjuk éhgyomorra. Ha jól érezzük magunkat, miután éhgyomorra megittuk a kávét, akkor semmi okunk nincs lemondani erről a reggeli rituáléról. De ha kellemetlenséget tapasztalunk, akkor meg kell változtatnunk a kávézási szokásaink.

Mellékhatások, ha éhgyomorra fogyasztjuk a kávét

Emésztési problémák. A kávé serkenti a gyomorsav termelését, amely irritációt válthat ki főleg azoknál, akiknek refluxal vagy gyomorégéssel küzdenek. Annak érdekében, hogy elkerüljük a túlzott gyomorsav-termelődést, együnk kávézás előtt banánt, zabkását, tojást, gyümölcsöt, kivéve a citrusféléket, és teljes kiőrlésű kenyérből készített pirítóst.

A szorongásra hajlamos személyek érzékenyebbek lehetnek a kávéra. Kávézás előtt mindenképp együnk valamit, mert ez hozzájárul a szorongás csökkentéséhez. Ebben az esetben ajánlott akár koffeinmentes kávét inni, vagy csökkenteni az elfogyasztott kávé mennyiségét.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.