Régen csak az idős emberek küzdöttek gerincproblémákkal, azonban napjainkban már egészen fiatal korban is kialakulnak a különböző tartási betegségek. Hogy miért? Mert nem ülünk megfelelően, és nem mozgunk eleget!

Az alapjárat.hu csapata járta körbe a témát, videójukból az is kiderül, hogy mi a megoldás arra, hogy elkerüljük a gerinc megbetegedéseket!

“Nagyon sok időt töltünk autóban, és egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan hat a gerincünkre a terhelés. Ha valaki nagyon sokat vezet, akkor annál a helyes testtartás egy nagyon fontos tényező abban, hogy beteg lesz vagy sem” – mondta Bene Máté szakember a porckorong.hu képviseletében.

A kagylóülés kiszolgálja a kényelmet, de csak körülbelül 10 percig, mert az előrenyomott váll, és a természetellenes testtartás hosszútávon erős izomfeszültségeket, és akár erős migrénes fejfájást is generál. A kagyló forma miatt a derék előrenyomódik a csigolyák kissé egymásra csúsznak, és nem kell sok idő ahhoz, hogy kialakuljon egy porckorongsérv. Ha sokat ülsz a kocsiban nem árt tornával kompenzálni, nagyon jót tesz például a jógából is ismeretes homorítás, nyújtás, ami pont ellenkező irányba mozgatja meg a gerincet, mint amiben egész nap van. Ajánlott sok mellkasnyitó, hátrahajló, és a nyak hátsó részét nyújtó gyakorlatot végezni.

Érdemes megkeresni az ülés beállításában valahol a középutat: ne legyen se túlságosan egyenes, se nagyon hátradőlve. Ez az utóbbi, amennyire menőnek tűnik, pont annyira káros, mert a gerinc nyaki csigolyája egyetlen pontban fog megtörni annak érdekében, hogy rendesen kiláss vezetés közben az ablakon, és ez egy idő után komoly nyaki gerincsérvet okozhat.

“Az a jó, ha egy picit hátradőlsz, de nincs az a nagy megtörés a nyakadban, a lényeg, hogy érezze kényelmesen magát a gerinced. Addig érdemes felemelni az ülést, hogy lazának érezd az izmaidat, ne feszüljenek túlságosan be” – ajánlja a szakember.

Ha el szeretnéd kerülni a hát-, és derékfájást, akkor nagyon tudatosan oda kell figyelned a megfelelő ülésre, testtartásra vezetés közben is. Ha sokat vezetsz, mindenképp neked ajánlott az alábbi videó!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.