HolotropikumA szakember szerint így számolhatod ki, mikor kellene elaludnod, hogy tökéletesen kipihend...

A szakember szerint így számolhatod ki, mikor kellene elaludnod, hogy tökéletesen kipihend magad

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A pihentető alvás az egészséges élet egyik alappillére, ami például az anyagcsere folyamatokra is hatással van. De a pihentető alváshoz nem csak az fontos, hogy korán feküdjünk le esténként, hanem az is, hogy reggel a megfelelő időben ébredjünk.

A következő módszerrel kiszámíthatod, pontosan mikor kellene elaludnod, hogy biztosítsd a szervezetednek az optimális pihenést.

Hogy számolhatod ki, mikor kellene elaludnod?

A cirkadián ritmus a test természetes órája, ami az alvás-ébrenlét ciklus meghatározásában is fontos szerepet játszik.

Ez a kifejezés azokra a fiziológiai változásokra utal, amelyeket akkor érzünk, amikor aktívabbak vagy álmosabbak vagyunk: így például a szervezet napfény hatására olyan hormonokat szabadít fel, amik felébresztenek.

Hasonlóképpen a nap folyamán más hormonok szabadulnak fel, amik azt eredményezhetik, hogy fáradtabbnak érezzük magunkat, és ez áll a hátterében annak a jelenségnek is, hogy ebéd után rendszerint elálmosodunk.

Huberman trükkje

Andrew Huberman, a Stanford Egyetem orvosa a The Sun szerint elárulta, melyik lehet a legjobb időpont a lefekvéshez.

Véleménye szerint ennek eldöntésében kulcsfontosságú szerep jut annak, hogy megfigyeljük, mikor következik be az első visszaesés az aktivitásunkban napközben, vagyis mikor „tör ránk” először az álmosság.

Huberman szerint számon kell tartanunk azt a pillanatot, amikor ez az energiacsökkenés bekövetkezik, hogy ez alapján kiszámolhassuk az elalvás optimális időpontját.

„A délutáni energiacsökkenés (akár enyhébb, akár jelentősebb) körülbelül 14:30-kor és 15:00-kor következik be? Jegyezd fel az időpontot néhány napig. Feltéve, hogy nincsenek jelentősebb változások az éjszakai alvásciklusban, és nem fogyasztottunk a szokásosnál kiadósabb ebédet, ami befolyásolhatja ezt a kimerültség érzetet, az ideális lefekvés időpontja valószínűleg hat-hét órával ezután a visszaesés után esedékes” – mondja a szakértő.

Hallgass a testedre

Huberman elmélete szerint tehát, ha délután 3 óra körül kezdjük érezni az energiaszint csökkenését, az este 9-10 óra lehet az ideális időpont a lefekvésre. De fontos tudni, hogy ez egyénenként változhat, és nem tudjuk megváltoztatni a kronotípusunkat, vagyis az alapvető alvástípusunkat.

„Tanulj meg hallgatni a testedre. A természetes elalvást nem szabad külső stimulánsoknak befolyásolniuk. Az alkohol, a koffein, a képernyők éjszakai kék fénye rontja az alvás minőségét” – figyelmeztet Andrew Huberman.

Ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy az egészséges életmód fenntartásához egy átlagos felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek