Hány óra alvásra van szükségünk? Az alváshiány elhízást és cukorbetegséget okozhat!

Annak érdekében, hogy az anyagcsere ne lassuljon le, elegendő pihenésre, éjszakánként 7-8 óra alvásra van szüksége a szervezetnek.

“Az alváshiány elősegíti a súlygyarapodást, mert amikor megvonjuk az alvást a szervezettől, akkor sokkal nagyobb a kísértés, hogy többet együnk, főleg szénhidrátban gazdag ételeket. Ugyanakkor, ha a test nem piheni ki magát, akkor azt jelenti, hogy a belső szerveknél is egyensúlyhiány jelentkezik. Lassul az anyagcsere, és ott fog lerakódni a zsír, ahol egyáltalán nem szeretnénk. Az egyensúly fenntartása érdekében fontos az egészséges és rendszeres étkezés, és a megfelelő pihenés. Ha nem pihenünk eleget, teljes mértékben felborul az anyagcserénk, és ez hatással lesz a testsúlyunkra és az egészségünkre” – mondja Wasim Nazer táplálkozási szakértő.

Milyen betegségeket okozhat az alváshiány?

– az alváshiány hosszútávon olyan betegségekhez vezethet, mint például a cukorbetegség;

– fáradtan hajlamosabbak vagyunk finomított szénhidrátokban gazdag ételeket fogyasztani (édességek, gyorsételek), ezek pedig befolyásolják az alvás minőségét, és negatív hatással vannak a testtömegre;

– az alváshiány következtében lelassul az anyagcsere, és test rövid időn belül elraktározza a felesleges zsírt;

– ha nem alszunk eleget, sokkal stresszesebbek leszünk;

A nyugodt alvás érdekében érdemes betartani a következő tippeket a táplálkozási szakember ajánlásában:

– a fizikai gyakorlatok beillesztése a napi rutinba, lehetőleg reggel;

– lefekvés előtt egy relaxáló könyv elolvasása;

– lefekvés előtt legalább egy órával kerülni kell a számítógépet és a tévét;

“A nyugodt alvás érdekében ajánlott triptofánban gazdag ételeket fogyasztani: dióféléket, mandulát, magvakat, pulykahúst, tojást, tejtermékeket” – összegzi Wasim Nazer táplálkozási szakember.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.