HolotropikumA rossz minőségű alvás egyik következménye a „túlalvás” - így hozd helyre!

A rossz minőségű alvás egyik következménye a „túlalvás” – így hozd helyre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni a megfelelő mennyiségű alvás fontosságát, hiszen a legtöbben olyan életmódot folytatunk, amely nagyon ritkán kínál lehetőséget arra, hogy gondtalanul álomra hajtva a fejünket alaposan kialudjuk magunkat.

Egy átlagos felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy az élet minden területén megfelelőképpen tudjon teljesíteni. Viszont sokak vannak úgy, hogy még a 9 órányi alvást sem érzik elegendőnek, és ilyen esetekben már egy jelentős problémával kell megküzdenünk, méghozzá az „túlalvás” jelenségével.

A hiperszomnia, az inszomniával ellentétben egy kevésbé ismert alvási rendellenesség, viszont ez a probléma is képes ugyanolyan bonyodalmakat okozni az életünkben: az elhanyagolt hiperszomniás esetekben akár alvási apnoé, álomkór, de akár a nyughatatlan láb szindróma is jelentkezhet.

De hogyan is vehetjük észre, ha túlalvás küzdünk?

1. Gyakorta jelentkezik fejfájás, különösen az ébredés utáni időszakban

Az alvásminőség és a rendszeres fejfájás problémája kéz a kézben járó tényezők. Hiába alszunk adott esetben 10-11 órát, ha az az alvási periódus nem pihentető.

Ezt már olvastad? Hogyan legyünk kipihentek csupán négy óra alvással? – a Leonardo da Vinci módszer

2. Éjjeli bagoly életmód

Manapság egyre több embernél jelentkezik a késleltetett alvásfázis szindróma, amely abban mutatkozik meg, hogy az adott illető az esti időszakban kezd aktívabb életet élni és ezért csak éjfél után tér nyugovóra. A késői elalvás és a késői fennlét miatt persze reggel sokkal nehezebben ébrednek, és ez az egész napjukra rányomja a bélyegét.

3. Folyamatos fáradtság

Az alváshiány óriási mértékben rontja a napi teljesítőképességünket. Hiába pihenünk, hiába szundítunk akár napközben, úgyis folyamatosan levertek és kimerültek vagyunk.

4. Zavartság

A kialvatlanság az agyi működésünkre sem hat jól, ugyanis egész egyszerűen csökken a koncentrációs képességünk, kevésbé vagyunk frissek szellemileg, és az egész olybá tűnhet, mintha az egész napunkat csak álmodnánk.

Ezt már olvastad? Az ebéd utáni alvás káros lehet az egészségre!

5. Hirtelen hangulatingadozások

Mint minden alvással kapcsolatos probléma, úgy a kialvatlanság következményei is visszatükröződnek a hangulatunkon. Motiválatlanokká és levertekké válhatunk.

6. Úgy érezheted, hogy szinte bármelyik pillanatban képes volnál bealudni

És ez már egy igencsak veszélyes hozadéka az alváshiánynak, ugyanis függetlenül attól, hogy mivel foglalkozunk, kikkel beszélgetünk, egyszer csak jön a magával rántó álmosság és kimerültség érzése és csak nagyon nehezen lehetünk úrrá rajta.

S hogy a túlalvás mégis milyen módon árthat az egészségünknek?

Az utolsó pontnál említett probléma azért is veszélyes, mert akár autóvezetés közben is ránk törhet a magával ragadó álmosság.

A túlalvásnak is hasonló veszélyei vannak, mint az alváshiánynak: befolyásolhatja az anyagcsere folyamatokat, súlygyarapodáshoz vezethet, de akár a cukorbetegség és szívbetegséget kialakulását is elősegítheti.

A pszichénkre nézve sem tartogat semmi jót a túlalvás problémája, ugyanis a hangulatunkra gyakorolt hatása révén depressziót is kiválthat.

De mit tehetünk azért, hogy az alvásunk pihentető és megfelelő mennyiségű legyen?

1. Kövessünk egy jól megszokott alvási rendet – próbáljunk meg minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni és ugyanabban az időpontban felkelni.

2. Szedjünk magnéziumot – a magnézium segít az ellazulásban.

3. Próbálj meg kiiktatni minden zavaró tényezőt – az elektromos készülékeket halkítsd le vagy kapcsold teljesen ki, a fényforrásokat kapcsold le, és a zajt is próbáld minimálisra csökkenteni.

4. Kerüld az alkoholfogyasztást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek