HolotropikumAz ebéd utáni alvás káros lehet az egészségre!

Az ebéd utáni alvás káros lehet az egészségre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Igen az ebéd utáni alvás egészségkárosító is lehet, bár sokan úgy gondolják, hogy ez egy ártalmatlan tevékenység. De a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az egy órát meghaladó alvás kockázatos lehet. Az erre vonatkozó tanulmányt az ESC Congress 2020 rendezvényen mutatják be.

„A nappali pihenés az egész világon elterjedt, és általában egészséges szokásnak tekintik.” – mondta Dr. Zhe Pan, a tanulmány szerzője, a kínai Guangzhoui Orvosi Egyetem munkatársa.

„Általános vélemény, hogy az ebéd utáni alvás javítja a teljesítményt és ellensúlyozza a kialvatlanság negatív következményeit. Vizsgálatunk széles körben vitatja ezeket a nézeteket.” – mondta.

A nappali alvás és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos elhalálozásokra vonatkozó korábbi kutatások ellentmondásos eredményeket hoztak. Ezenkívül nem vették figyelembe az éjszakai alvás időtartamát.

Ez a tanulmány azonban összefoglalta a rendelkezésre álló bizonyítékokat az alvás és a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálesetekre vonatkozó adatok tekintetében. Több mint 20 tanulmány 313 651 résztvevőjét vonták be az elemzésbe.

Az elemzés megállapította, hogy a hosszú alvás (több mint 60 perc) 30%-kal növelte és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők elhalálozását.

Általánosságban elmondható, hogy a délutáni alvás hatására az elhalálozás kockázata 19%-kal nőtt. Ez a hölgyek esetében 22%-kal, míg az idősebb korosztály esetében 17%-kal növelte a kockázatot.

A rövid alvásszünetek (kevesebb, mint 60 perc) nem jelentettek kockázatot a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. Dr. Pan elmondta: „Az eredmények arra utalnak, hogy a rövidebb alvások (különösen a 30-45 percnél kevesebbek) javíthatják a szív egészségét azoknál az embereknél, akik rosszul és keveset alszanak éjszaka.”

Az okok, amelyek miatt az ebéd utáni alvás befolyásolja a szervezetet, ezidáig még tisztázatlanok, mondta Dr. Pan, de egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a hosszabb alvás a test gyulladásaival hozható összefüggésbe, ami kockázatot jelent a szív egészségére és a hosszú élettartamra nézve. Más kutatások összekapcsolják az alvást a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel és az általános fizikai egészséggel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek