HolotropikumA rosacea 5 korai jele, amit neked is időben fel kell ismerned!

A rosacea 5 korai jele, amit neked is időben fel kell ismerned!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan nem is ismerik a rosacea, vagy magyarosabban bőrpír, nevezetű bőrbetegséget.

Az ártalmatlannak tűnő bőrelváltozás, viszont gondot okozhat elszenvedőjének, ugyanis viszketéssel, égető érzéssel és bizsergéssel is jár a vérerek kitágulása okozta kipirosodás. Szerencsére a rosacea korai jelei segítenek feltárni a bőr kipirosodásának mögöttes okát, így megfelelő kezeléssel szépen gyógyítható.

A bőrpír kialakulásának 5 elsődleges jele

1. Apró dudorok az arcon

A rosacea kialakulásának első szakaszában apró, pattanásszerű pöttyök jelennek meg az arcon. Gyakran összetévesztik az aknéval, viszont ha már rég túl vagy a serdülőkoron, és semmilyen különösebb bőrproblémád nincs, akkor érdemes odafigyelni ezekre a pöttyökre, mert azt jelzik, hogy valami nincs rendben. Ezek a pattanásszerű elváltozások érintésre bizseregni kezdenek, ez is jelzi, hogy nem aknéval van dolgunk.

2. Kipirult arc

A rosacea legegyértelműbb jele a hirtelen arckipirosodás. Lassan jelentkezik, viszont gyorsan el is halványul. Ilyenkor az arc területe fokozottabban érzékennyé válik.

3. Piros, megduzzadt orr

A rosacea a leégéshez hasonló tüneteket képes okozni az orr területe körül. Ha az elmúlt napokban nem tartózkodtál a napon, mégis a bőröd olyan, mintha napszúrást kaptál volna, akkor a bőrpír lesz a hibás. Az így megduzzadt és piros orrt borvirágos orrnak is szoktán nevezni.

4. Gyulladt vérerek az arc területén

Ez a tünet a fentebb említetteknél is hamarább jelentkezik. Az elején még csak alig kivehetően látszanak az arcbőrben lévő erek, de idővel a gyulladás miatt kiemelkednek és jobban láthatóvá válnak .

5. Megdagadt arc

Az arc megdagadása sosem jelent jót. Viszont ha a fentebb említett pirosodással, pöttyökkel és látható vérerekkel társul, akkor az egyértelműen a rosacea tünete. Főleg az arc két oldalát és az orr területét érinti.

Így kezeld a bőrpírt!

Mindenek előtt, ha észreveszed magadon a bőrpír tüneteit, keresd fel orvosodat, hisz ő majd a pontos diagnózis felállítása révén hatékony kezelést nyújthat. Viszont vannak más alternatívák is:

  • Külső kezelések

Az orvosok általában gyógykrémek, kenőcsök, gélek használatát javasolják, melyek összetételük révén képesek enyhíteni a bőrpír égető érzését és a kipirosodást. Ha megtaláljuk a bőrtípusunknak legmegfelelőbb készítményt nagyon látványos eredményeket érhetük el.

  • Lézerkezelés

A lézerkezelés lényege a vérerek eltüntetéseben rejlik. Maga a kezelés okozhat némi kellemetlenséget, viszont az eredmény nem maradhat el: a vérerek sokkal halványabbnak hatnak.

  • Fényvédelem

A bőrpírben szenvedőknek fokozottabban ajánlott a fényvédelem. Nem csak a napos, meleg nyári napokon óvjuk bőrünket a káros sugárzásoktól, hanem minden esetben, ha kilépünk a lakásból. Az UV sugarak ellen már számtalan naptej nyújt védelmet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek