HolotropikumA pszichiáterek megerősítették: azoknál a gyerekeknél, akik későn fekszenek le, nagyobb a...

A pszichiáterek megerősítették: azoknál a gyerekeknél, akik későn fekszenek le, nagyobb a mentális zavarok kialakulásának kockázata

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden anya tudja, mennyire fontos az alvás a gyerek fejlődése szempontjából. Nem hiába tartják úgy, hogy a gyerekek nőnek alvás közben. Az alvás azonban nem csak a növekedést befolyásolja, hanem más, mentális és élettani folyamatokat is.

A késői lefekvés szokása súlyos károkat okoz a gyerekek mentális egészségében.

Jose Ferreira Belisario pszichiáter szerint azok a gyerekek, akik keveset alszanak, koncentrációs zavarokkal, szorongással és más mentális zavarokkal küzdhetnek.

Miért olyan fontos az alvás?

Alvás közben, különösen annak negyedik szakaszában, a mély alvás alatt, lépnek működésbe a növekedési hormonok. Ha a gyerek későn fekszik le, a hormonnak egyszerűen nem lesz lehetősége megfelelően ellátni a feladatát.

Ezenkívül azt is tudnunk kell, hogy ha gyerek nem alszik jól, az azt követő napon sokkal gyengébben tud majd teljesíteni, ami befolyásolja a tanulásban való előmenetelét is.

Mit tehetnek a szülők?

Először is, fel kell ismernünk a tényt, hogy a gyereknek lehet valamilyen egészségügyi problémája, ha nem fekszik le idejében. Az elegendő alvás nagyon fontos, és ahhoz, hogy ezt elérjük, a következőket kell figyelembe vennünk:

Határozzunk meg egy rutint

Szabjunk meg egy időkeretet a házi feladat megírására, a játékra, tv-nézésre, vacsorára, mosakodásra, lefekvésre. Ezek a meghatározott időtartamok hozzászoktatják a testet és az elmét a rutinhoz.

Teremtsünk kellemes, nyugodt légkört

Lefekvés után a gyereknek már nem kellene zajokat, vagy hangos zenét hallania, hanem olyan környezetben kell lennie, amely békét és nyugalmat sugároz.

Az is fontos szempont, hogy a gyerek az ágyat csak alvásra használja, nem pedig játékhoz vagy más tevékenységekhez. Ez azért fontos, mert így az ágyat a pihenéssel azonosítja majd, és meglátjuk, hogy szinte azonnal elalszik, amint leteszi a fejét a párnára.

Kapcsoljuk le a villanyt

A lakás világításának meleg, sárga színűnek kéne lennie, mert ez ellazít. Amikor pedig a gyerek kényelmesen elhelyezkedett az ágyban, oltsuk le a villanyt, hogy a melatonin, az alvási ciklust irányító hormon, végezhesse a dolgát.

Könnyű vacsora

A teli gyomor kellemetlen érzést, sőt rémálmokat válthat ki.

Adjunk neki biztonságérzetet

Ha a nap folyamán kellemetlen események vagy problémák merültek fel, akkor azt előbb meg kell beszélnünk a gyerekkel, hogy segítsünk neki megérteni és feldolgozni a történteket. Ha ezt nem tesszük meg, akkor jönnek a rémálmok, a szörnyek, sírás, és a gyerek nem akar majd elaludni.

Szakítsunk rá időt, hogy felolvassunk egy mesét, beszéljünk hozzá nyugodt, csendes hangon, és adjunk neki jóéjt-puszit.

Mutass jó példát

Figyelj oda a saját alvási szokásaidra is. Sokkal jobban érzed majd magad, ha eleget alszol.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek