KuriózumA nő nem hajlandó karácsonyi ajándékot venni a férjének és a gyerekeinek,...

A nő nem hajlandó karácsonyi ajándékot venni a férjének és a gyerekeinek, mert pazarlásnak érzi ezt a szokást

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nő úgy érzi, az ajándékvásárlás idő- és pénzpazarlás, ezért úgy döntött, idén nem vesz ajándékokat a családjának, és ő sem kér semmit karácsonyra.

Dinah Van Tulleken már évek óta úgy érzi, hogy a lakásuk tele van fölösleges dolgokkal – játékokkal, ajándékokkal, amiket a gyerekei már rég elfelejtettek, vagy amikhez már túl idősek, ezért fölöslegessé váltak, és úgy döntött, idén véget vet ennek a pénzköltési láznak.

Ami a férjét illeti, a nő nem is aggódik amiatt, hogy ez nehézséget okozna, a lányai azonban – akik 3, illetve 6 évesek – nagyon szomorúak lennének, ha semmit nem találnának a fa alatt, ezért az édesanya az ő esetükben más megoldást keres, és régi, használt játékokat gyűjt össze, amiket ajándékba adhat nekik.

„Egyre inkább tudatában vagyunk a vásárlásaink globális hatásának. Minden, amit megveszünk a gyerekeknek, a szeméttelepre kerül. Nagy része már most is ott van. Nehezen tudom megemészteni, hogy az évnek ebben az időszakában bárhová is nézünk, minden a vásárlásról és még több vásárlásról szól. A megélhetési költségek válságát tekintve obszcénnek tűnik, hogy ekkora nyomás nehezedik mindenkire, és hogy a megvásárolt dolgok minden eddiginél eldobhatóbbnak tűnnek” – magyarázta Tulleken, aki a Daily Mail divat rovatának szerkesztője.

Tulleken másokat is arra buzdít, hogy gondolják át, mi az, amit még mindig használnak a tavaly kapott ajándékok közül. „A karácsonyi anyagi felesleggel kapcsolatos aggodalmak egyidősek a fogyasztói társadalommal, de mivel a bolygó lángokban áll, és minden tele van műanyaggal, úgy tűnik, már egy ideje elérkeztünk a számvetés pillanatához” – írta.

Emellett minden rokonát arra kérte, hogy ők is kövessék a példáját, és ne vegyenek nekik ajándékokat, ezzel azonban nem mindenki értett egyet. „A nővérem felháborodott. Nagyon mérges volt, hogy a gyerekek úgy fognak rá gondolni, mint a gonosz nagynénire. Azt kérdezte, csak azért, mert én ki akarom venni az örömöt a karácsonyból, miért kellene neki is ezt tennie?” – számolt be nővére reakciójáról Tulleken.

„Nem akarok ajándékot adni a családomnak, de főleg nem akarok ajándékot kapni. Az ajándékok bonyolultak, kötelezettségekkel és elvárásokkal járnak. Számomra az ajándékok bűntudattal járnak” – hangsúlyozta az édesanya, hozzátéve, hogy egyszerűen szeretne véget vetni a körforgásnak, és nem akar még több fölösleges tárgyat gyűjteni az otthonában. „Az ajándékvásárlás nyomást gyakorolhat másokra, hogy vegyenek neked valamit – bármennyire is nagylelkűen ajándékozol, nehéz nem elvárni valamit cserébe.”

Mivel azonban a teljes ajándékmentesség kisgyerekek mellett nehezen kivitelezhető, egyik fontos tanácsa, amit ő maga is követ, az újrahasznosítás. „Sasha, a kisebbik lányom, kap egy babaházat, ami a padláson áll, amióta a nagyobbik lányom, Lyra, két éve kinőtte” – mondta. Ugyanakkor más rokonok, ismerősök gyerekeinek használt játékait is összegyűjti, hogy a lányainak ajándékozza.

„Tehát a gyerekek kapnak ajándékokat. Azt fogják hinni, hogy járt nálunk a Télapó. De mi nem veszünk semmit. És ez a lényeg. Hogy ne vásároljunk dolgokat” – összegezte ünnepi stratégiáját.

Ami pedig a férjét és más felnőtt családtagokat illeti, az ajándék, amit adnak, az egymásnak szentelt idő lesz, ami Tulleken szerint mindennél értékesebb. Több időt töltenek együtt családként, kirándulnak, falat másznak, és hasonló tevékenységet iktatnak be a napirendjükbe – ezek ugyanis mindenki számára is emlékezetes pillanatok maradnak, és a gyerekek tanulhatnak is belőlük.

Az édesanya tisztában van azzal, hogy a gyerekei később nagyobb ajándékokra vágyhatnak, de szeretné nekik megtanítani a karácsony igazi jelentését.

„Megfogadtuk, hogy amíg csak lehet, megpróbáljuk meggyőzni őket arról, hogy a karácsony valóban a családról szólhat, nem pedig a dolgokról. És ahogy idősebbek lesznek, egyre inkább képesek megérteni, hogy valójában az élményeknek örülnek a legjobban, még akkor is, ha karácsonykor nem tudják kibontani azokat.”

Tulleken egy jól ismert idézettel zárta mondandóját A Grincs című karácsonyi filmből: „Ünnepet nem is vehetsz boltban, mert az ünnep inkább benned, legbelül van.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek