KoktélA nő megbánta, hogy a terhesség megszakítása mellett döntött, és megmentette a...

A nő megbánta, hogy a terhesség megszakítása mellett döntött, és megmentette a baba életét: „Hihetetlenül hálás vagyok”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A brit nő pánikba esett, amikor megtudta, hogy terhes, és kezdetben fogalma sem volt róla, mihez kezdjen. Először úgy döntött, hogy megszakítja a terhességet, de miután bevette az első tablettát a szükséges kettőből, azonnal megbánta a döntését. Szerencsére még vissza tudta fordítani a folyamatot, megmenthette a kisbabája életét, és kimondhatatlanul hálás ezért.

A 27 éves Amrita Kaur, az angliai Warwickshire-ben él, és kislánya, akit teljes szívéből imád, novemberben lesz egyéves. Az idáig vezető út azonban nem volt egyszerű, és a nő története majdnem teljesen máshogyan alakult. Amikor 2020-ban megtudta, hogy terhes, először pánikba esett, és félelmében csak a negatívumokat látta meg a helyzetben.

„Elkezdett leperegni előttem minden tervem és életcélom. A szemem azonnal megtelt könnyel, és 20 percig csak sírtam, miközben végiggondoltam azokat a dolgokat, amelyeket soha többé nem tudnék megtenni, ha megtartanám a babát” – emlékezett vissza.

Fotó: Amrita Kaur

A baba apjával fontolóra vették a lehetőségeiket, de egyikük sem akart nyomást gyakorolni a másikra, ezért végül felhívták a Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálatot (BPAS), hogy tanácsot kérjenek. A telefonos konzultáció meglepően gyorsan lezajlott, a tanácsadó végig sem hallgatta a kérdéseiket, elküldte az apát, és közölte Amritával, hogy szerinte nagyon egyszerű a helyzet: vagy akarja a terhesség megszakító tablettákat, vagy nem.

„Attól tartva, hogy túl késő lesz az abortuszhoz, igent mondtam. Néhány napon belül az abortusztabletták az ajtóm előtt voltak” – mesélte a nő.

Amrita ezután még napokig várt, és cikkeket olvasott arról, milyen tapasztalatai voltak más nőknek az abortusztabletta bevétele után – sokan meddőségről számoltak be, ugyanakkor azt mondták, megbánták a döntésüket, és magányosak. Közben a barátai azt javasolták, hogy szakítsa meg a terhességet, mert a baba megakadályozná őket a „szórakozásban”. Mivel nem volt pénze sem stabil munkahelye, Amrita pánikba esett, és bevette az első tablettát.

Fotó: Amrita Kaur

„Másodperceken belül elöntött a megbánás” – mondta. Azonnal elkezdett kutatni azután, hogy lehet visszafordítani az abortuszt, és felfedezett egy Amerikában elérhető progeszteron kezelést; de úgy gondolta, esélye sincs rá, hogy hozzáférjen ehhez az Egyesült Királyságban. Újból felhívta a tanácsadó szervezetet, de ott csak annyit mondtak neki, hogy ez az érzés teljesen normális, és ha nem tapasztal vérzést, elvileg minden rendben van, és egyszerűen ne vegye be a második tablettát.

Amrita azonban úgy érezte, nem veszik elég komolyan, és miután tovább kutakodott, rátalált Dr. Dermot Kearney kardiológusra, aki az Egyesült Királyság Katolikus Orvosi Szövetségének korábbi elnöke volt, és abortusztabletta-visszafordító kezelést javasolt a mifepriszton ellen – ez az első a két gyógyszer közül, amelyet általában korai terhességek megszakítására használnak.

A progeszteron kezelés csak akkor működik, ha az anya a második abortusztabletta, a misoprostol bevétele előtt elkezdi azt. Az Abortion Pill Rescue Network szerint néhány kezdeti tanulmány kimutatta, hogy a kezelés sikeressége 64-68% között van. A progeszteron kezelést azonban még nem hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA).

Fotó: Amrita Kaur

Miután Amrita beszélt Kearney asszisztensével, az orvos egy órán belül visszahívta, és progeszteron tablettákat küldött a nőhöz legközelebbi gyógyszertárba. Ugyanakkor egy tanácsadó szervezetet is javasolt neki a terhesség idejére.

„Nagyon kedves és gondoskodó volt, megértette az aggodalmamat és a fájdalmamat. Másnap reggel enyhén vérezni kezdtem, és bevettem az első progeszteron tablettát” – mondta Amrita, akit rettenetese bűntudat kínzott, amiért bevette az abortusztablettát, és attól félt, hogy ártott a kisbabájának.

De miután egy hétig szedte a progeszteront, kezdte jobban érezni magát, és a 8. heti vizsgálat megerősítette, hogy a baba jól van. Ahri-Storm Kaur Garrett 2021. november 2-án született meg, és Amrita anyai ösztöne azonnal működésbe lépett.

Fotó: Amrita Kaur

„Hihetetlenül hálás vagyok, hogy ilyen szerencsés voltam, megtaláltam Dr. Dermotot, és visszafordíthattam a döntésemet, mert most el sem tudnám képzelni az életemet a kislányom nélkül” – mondta az édesanya, hozzátéve: „Úgy gondolom, hogy a magzatok élőlények, függetlenül attól, hányadik hetében van a terhesség. Úgy gondolom, hogy sokkal több információra van szükség a terhességről, az abortusztabletta mellékhatásairól és gyerekvállalásról általában. A baba születése nem változtatja meg az életedet negatív irányba.”

Hónapokkal azután, hogy Kearney segített Amritának, felfüggesztették az abortusz-visszafordító tabletta népszerűsítése miatt. Később azonban feloldották a felfüggesztését, miután megállapították, hogy az ellene benyújtott panaszok egy abortuszszolgáltatótól származnak, és egyik sem az általa kezelt nőktől.

Fotó: Amrita Kaur

Amrita személyesen is találkozott az orvossal, amikor kislánya 2 hónapos volt, és azóta ő is segít neki azáltal, hogy más nőkkel is megosztja tapasztalatait.

„Szerintem nagyon fontos, hogy a nők hozzáférjenek ehhez a kezeléshez. A történtek határozottan meggyőztek arról, hogy megosszam a tudásomat és a tapasztalataimat a terhességről, az abortusz visszafordításáról, és arról, hogy az abortusz nem olyan egyszerű, mint egy tabletta bevétele” – mondta.

Amrita sok barátját elveszítette, amikor úgy döntött, hogy megtartja a babát, de nagyon hálás azért, hogy a kislánya az élete része lehet. Nemrég visszament az egyetemre, hogy megszerezze a diplomáját, és azt mondja, a lánya hihetetlenül sok erőt ad neki.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek