KuriózumA nevetés jó hatással van a légzőrendszerre, tágítja a tüdőt és felemeli...

A nevetés jó hatással van a légzőrendszerre, tágítja a tüdőt és felemeli a lelket!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Több nevetés = Több életet jelentő oxigén!

Az oxigén az emberi testben a biológiai energia egyik fő katalizátora. Belélegezzük az oxigént és kilélegezzük a szén-dioxidot. Az oxigén a sejtközi energia eleme, amely feltétlenül szükséges az élet fenntartásához. Fontos szerepet játszik a keringési- és légzőrendszerben. Tisztítja a vért azáltal, hogy eltávolítja a mérgező hulladékokat a véráramból.

Annak érdekében, hogy a tüdő egészséges legyen, és elegendő oxigént biztosítson a szervezet számára a legmagasabb szintű működéshez, mélyen kell lélegeznünk, és kilégzéskor ki kell a tüdőből „préselni” a levegőt. A normál légzés a tüdő teljes kapacitásának csak 25% -át tölti be. A fennmaradó 75% (a tüdő alsó 2/3 részében található térfogat) a bent maradt levegővel lesz továbbra is tele. A légzésünk még sekélyebbé válik, ha stressz jelentkezik az életünkbe.

A nevetés hosszabb kilégzést eredményez, így a tüdő megszabadul a bent maradt levegőtől, és a vér bőséges oxigéntartalékra tesz szert, ami szervezetünk tökéletes működése céljából elengedhetetlen.

  • Az oxigén késlelteti az emberi sejtek öregedését;
  • Az oxigén enyhíti a fejfájást;
  • Az oxigén eltávolítja a fáradtságot;
  • Az oxigén erősíti az immunrendszert;
  • Az oxigén segíti a légzést asztma és allergia esetén;
  • Az oxigén segít depresszió esetén;
  • Az oxigén akár 25%-kal javítja a fizikai teljesítményt.

Ha sekélyen lélegzünk:

• A szív extra erőfeszítést tesz, mivel a gázcsere nagy része a tüdő alsó részén zajlik, és a szívnek többet kell vernie, hogy azonos oxigénellátást biztosítson, és azonos mennyiségű szén-dioxidot távolítson el.

• Nem segítjük a nyirokrendszer működését (ami az immunrendszer és az egészség motorja), mivel ennek a rendszernek nincsen „pumpája”. A nyirokrendszer keringéséhez fizikai edzésre vagy mély légzésre van szükség.

A nevetés a legegyszerűbb módja a mély légzésnek.

A szívből jövő nevetés hozzájárul a hosszabb ideig tartó kilégzéshez, kipréselve a maradék levegőt a tüdőből, amelyet ezután friss, oxigénben gazdag levegő vált fel. A mély lélegzetvétel titka, hogy teljes mértékben lélegezzünk ki.

A nevetés kiüríti és megtisztítja a tüdőt. Ez különösen akkor hasznos, ha légúti megbetegedésben szenvedünk, mint amilyen az asztma.

Amikor mély levegőt veszünk egy kiadós nevetés közben, telítve tüdőnket az oxigéndús vérrel, megtörténhet, hogy köhögés tőr ránk. Ennek oka a légzőrendszer relaxációja és megtisztulása.

Amit a szakértők mondanak az oxigén fontosságáról!

„A különböző mély légzési technikák, amelyek növelik a sejtek oxigénellátását, a legfontosabb tényezők a betegségmentes és energiával teli élethez. Ne feledjük: amikor a sejtek elegendő mennyiségű oxigént kapnak, akkor a rák nem alakulhat ki.” – mondja Dr. Otto Warburg a Sejtfiziológiai Intézet Nobel-díjas elnöke. Dr. Warburg az egyetlen személy, aki kétszer nyerte meg a Nobel-díjat a gyógyászatban, és egy harmadikra jelölték.

„Az oxigén alapvető szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. Az oxigénhiányt tekinthetjük minden betegség alapvető okának” – mondja Stephen Levine (Antioxidant Adaptation—Its Role in Free Radical Pathology, 1985.)

„A megfelelő légzés a kulcs az erőnlét, az izomerő, a kitartás és az állóképesség szempontjából.”Dr. Michael Yessis PhD, President Sports Training Institute, Fitness Writer – Muscle and Fitness Magazine

„A test összes funkciója a légzéssel kapcsolatos. A test minden részének megfelelő oxigénellátása nélkülözhetetlen az egészség és a jólét szempontjából. A tornagyakorlatok növelik a test oxigénellátását, és ezáltal elősegítik a szervezet harmonikus működését. A légzőrendszer felelős a test oxigénellátásáért. A légzés az a folyamat, amelynek során a levegő a véráramba jut a tüdőn keresztül. Az rendszeres testmozgás célja a megfelelő légzési folyamat biztosítása.”Dr. Robert Fried (Breath Connection, Insight Books, 1990, 52. o.)

„A nevetés görcsoldó reakciókat vált ki, amelyek felszabadítják a test izomfeszültségét, mozgósítva a hangot és a légzést.”Alexander Lowen – Alexander Lowen, father of Bioenergetic Psychotherapy.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek