HolotropikumA múltban élünk – az emberi agy 15 másodperc késéssel észleli az...

A múltban élünk – az emberi agy 15 másodperc késéssel észleli az információkat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Naponta millió információ jut el hozzánk csak a szemünkön keresztül, a többi érzékszervről nem is beszélve. A világ egy állandóan változásban lévő helynek tűnik, és szemünk nincs felkészülve arra, hogy minden egyes információt észleljen, és ha meg is teszi, nem minden agyba jutott információ lesz azonnal feldolgozva.

Fotó: Lee J. Haywood
Fotó: Lee J. Haywood

A kutatók kimutatták, hogy a szemünk által közvetített információt az agy egy 15 másodperces késéssel dolgozza fel. Ez azt jelenti, hogy jelen valóság észlelése mindig 15 másodperccel később lesz feldolgozva. Ezt nehezen tudjuk elfogadni, hiszen ebben az esetben azt kell mondjuk, hogy az ember a jelen helyett inkább a múltat észleli, de ennek ellenére megteremtődik egy stabil környezet, amelyben az élet minden nehézség nélkül zajlik.

Jason Fischer, egy híres amerikai neurológus, több kísérletet is véghezvitt, tanulmányozta ezt a 15 másodperces késést. Egyik tanulmányába önkénteseket vett be, akiket megkért, hogy egy fehér-fekete képet nézzenek, amelyre görbe rácsos mintázat volt rajzolva. Erről a képről az általános visszajelzés az volt, hogy a fekete színű rácsmintázat görbébbnek tűnt, mint a többi. Ennek az eredménynek a következtében a neurológusban több kérdés is felmerült, hiszen mindegyik rácsmintázat egyforma volt méretben és színben. Arra a következtetésre jutott, hogy a kísérletben bemutatott kép elsődleges észlelés nem lehet az eredeti kép helyes észlelése, hiszen az önkéntes alanyok agya nem dolgozhatta volna fel helyesen ezt az információt, mivel ehhez szükséges lett volna az a bizonyos 15 másodperc.

Jason Fischer, ezt a tanulmányt a Nature Neuroscience szakfolyóiratban közölte, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az agy tulajdonképpen egy szűrőként működik, amelyen keresztül nem minden információ kerül feldolgozásra, amit a szem közvetít. Nem lehet pontosan meghatározni azt a tényezőt, ami szerint ez a kiválasztás, szűrés történik, és sem a módot, ami szerint működik, de a szakemberek fenntartják azt a véleményüket, hogy egy adott helyzettől függetlenül, az agyunknak szüksége van időre ezt a szűrést elvégezni.
Ez az oka annak, amiért kijelenthetjük, hogy az emberek tulajdonképpen egy olyan valóságban élnek, ami a múlthoz tartozik, a jelen pedig mindig is meghaladja mindazt, amit képesek vagyunk megérteni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek