HolotropikumA mosolynak – még ha hamis is – jótékony hatása van az...

A mosolynak – még ha hamis is – jótékony hatása van az egészségre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mosolyogj, és túllépsz a nehézségeken! Efelől biztatnak a Kansasi Egyetem kutatói, ugyanis a legutóbbi felmérésükből megállapították, a mosoly, még ha erőltetett is, pozitív hatással van az egészségünkre.

A szakértők azt vizsgálták, miként reagál az emberi szervezet a különböző mosolyok hatására. Arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a mosoly a stressz-gyötörte test regenerálódására. „Ki akartuk próbálni, hogy a régi mondás, a <mosolyogj és tűrj> tartogat-e valamilyen valóságalapot. Végül pedig azt fedeztük fel, a mosoly egészséges!” – nyilatkozta Tara Kraf, a kutatás vezetője.

Két típusa van a mosolynak: a standard, amelyik csak a száj körüli izmokat mozgatja meg, és az őszinte, amelyik a száj izmai mellett igénybe veszi az arc izomzatát és a szem körüli izmokat is.

A kutatók 169 személyt vettek be a felmérésbe. Két próbatételnek vetették alá őket, egyik az edzés vagy felkészülés, a másik a konkrét tesztelés volt. Az edzéseken három csoportra tagolták az alanyokat, akik egy-egy bizonyos arckifejezést kellett elsajátítsanak. Kínai pálcikákat tartottak a szájukban, így látszólag az őszinte mosolyt gyakorolták, az arckifejezésük azonban semleges maradt. A pálcikák ugyanis úgy formálták a száj körüli izmokat, mintha mosolyra állnának, de valójában ez csak egy kényszerített mozdulat volt.

A tesztelés fázisában az alanyokat stresszelő körülményeknek vetették alá. Az egyik csoport szájában tartva a pálcikákat vett részt az aktivitásban, a másik csoport természetesen mosolygott, míg a harmadikban senki sem húzta el a száját.

Az eredményekből kiderült, azok a személyek, akik pálcikát tartottak a szájukban, illetve természetesen mosolyogtak, sokkal gyorsabban oldották fel magukban a stresszt, mint azok, akik mosoly nélkül hajtották végre a feladatot. Ennek értelmében, a mosoly – bármilyen formájú is legyen – egészséges a szervezet számára azáltal, hogy csökkenti a benne felgyülemlő feszültséget.

„Legközelebb ha úgy fogjátok érezni, legszívesebben világgá mennétek, mosolyogjatok néhány másodpercig, még ha erőltetve is! Ez a mosoly ugyanis megnyugtatja a szívet, és csökkenti a vérben lévő kortizol szintjét.” – tanácsolják a kutatók.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek