A merev gondolkodás azt jelenti, hogy csak a saját tapasztalataid szempontjából szemléled a dolgokat. Lehet, hogy sok tapasztalatot gyűjtöttünk életünk során, de ha arra is képesek lennénk, hogy mások szemszögéből is megvizsgáljuk a dolgokat, rájönnénk, hogy bármilyen problémára létezik megoldás.

Alexandru Pleşea pszichológus véleménye szerint az embereknek azért vannak problémáik, mert CSAK a saját nézőpontjukból szemlélik a dolgokat, a saját meggyőződéseik, belső értékeik alapján, ez pedig bizonyos merevséget eredményez.

„A depresszió például hosszas folyamat eredménye. Azoknak a problémáknak az összessége, amiket nem voltunk képesek megoldani. Ha ma megoldunk egy problémát, azzal elűzzük a szomorúságot, ami később depresszióhoz vezethetne. Az irritáció, a frusztráció, a düh, a szorongás olyan viselkedési formák, amiket más emberektől veszünk át, mert azt tanultuk, hogy ezekkel oldatjuk meg a problémákat az életben. Ez a teljesen téves módszer pedig képtelenné tesz minket arra, hogy más megoldásokat találjunk az életben adódó konfliktusokra. A konfliktusok tökéletesen példázzák, hogy a legtöbb ember csak a saját nézőpontját veszi figyelembe, erre korlátozza magát. Egy olyan kapcsolat, amiben nincsenek belső konfliktusok, csakis külsők, érzelmi és mentális érettségre utal” – magyarázza a pszichológus.

8 káros hatás, ami azokat érinti, akik túlságosan sokat törődnek a saját értékeikkel és meggyőződéseikkel

1. Konfliktusban fognak élni önmagukkal, amíg valaki más igazat nem ad nekik – ez időpazarlás.

2. Azt gondolják, hogy a saját véleményük többet ér másokénál – ezért kevés barátjuk lesz.

3. Többet beszélnek önmagukról, és kevésbé érdeklődnek mások iránt – az emberek hamar megunják a társaságukat.

4. Folyamatosan ellentétes értékek mentén gondolkodnak (jó-rossz) – ezért érzelmileg instabilak és állandó hangulatingadozásaik vannak.

5. Hatással lesznek rájuk azok, akiknek nincsenek hasonló hangulatingadozásaik – befolyásolhatók és irányíthatók lesznek.

6. Többet várnak el, mint amit ők nyújtanak – ez fölösleges szenvedést okoz.

7. A konfliktusokban látják a problémák megoldását – ezért könnyebben megbetegedhetnek.

8. Folyamatosan mások felett ítélkeznek, és nem látják tisztán a saját helyzetüket – ami ugyancsak időpazarlás.

„A gondolkodás nem magától lesz nyitott vagy zárt, hanem a saját észrevételeink alapján: megnyitunk vagy bezárunk bizonyos kommunikációs csatornákat. A nyitott elme azt jelenti, hogy szeretjük és elfogadjuk az embertársainkat, míg a zárt elme azt jelenti, hogy ítélkezünk felettük. A merev gondolkodás olyan ajtó, amelyet mindannyian átlépünk. Segítenünk kell egymást, hogy meglássuk a többi ajtót is, ami az élet szobájába vezet. Egyesek a sarokban ülnek és panaszkodnak, míg mások sorra kinyitják az összes ajtót, hogy lássák, milyen más lehetőségeik vannak.” – foglalta össze a pszichológus.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.