KuriózumA ma esti szuperhold 2023 legnagyobb és legfényesebb csillagászati jelensége

A ma esti szuperhold 2023 legnagyobb és legfényesebb csillagászati jelensége

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 2023-ban bekövetkező négy úgynevezett „szuperhold” közül az első július 3-án, hétfőn este következik be, és az év egyik legnagyobb és legfényesebb csillagászati jelensége lesz – írja a CNN.

A Hold kevesebb mint 365 ezer kilométerre lesz a Földtől, ami körülbelül 22 ezer kilométerrel közelebb van a szokásosnál.

A telihold július 3-án, hétfőn kel majd fel, és 7:39-kor éri el csúcspontját a horizont alatt. Ha a helyi időjárási viszonyok lehetővé teszik, a szuperhold napnyugta után délkeletre tekintve látható.

„A szuperhold az, amikor a Hold kissé nagyobbnak tűnik az égboltunkon” – mondta Dr. Shannon Schmoll, a Michigani Állami Egyetem Abrams Planetáriumának igazgatója.

„Ahogy a Hold megkerüli a Földet, az nem egy tökéletes kör. Tehát vannak olyan pontok a pályáján, ahol egy kicsit közelebb vagy távolabb van a Földtől” – magyarázta Schmoll, jegyzi meg a CNN.

A szuperhold kifejezést 1979-ben találták ki először, hogy leírjon minden olyan újholdat vagy teliholdat, amely pályáján a Földhöz legközelebbi pont 90%-ánál közelebb van a Földhöz.

A Földhöz való közelsége miatt a szuperhold nagyobbnak és fényesebbnek tűnik, mint a normál teliholdak. A jelenséget „Hold-illúziónak” nevezik, és egyes tudósok azt állítják, hogy a Hold nagyobbnak tűnik a látótávolságunkban lévő tárgyak, például az épületek és a fák relatív méretéhez képest.

Az űrhajósok azonban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén is megfigyelték a Hold-illúziót, annak ellenére, hogy nincsenek közeli objektumok, amelyekkel összehasonlíthatnák.

„A fotók azt bizonyítják, hogy a Hold ugyanolyan széles a horizont közelében, mint amikor magasan az égen van, de ez nem az, amit a szemünkkel érzékelünk” – közölte a NASA.

„Tehát ez egy illúzió, amely abban gyökerezik, ahogyan az agyunk feldolgozza a vizuális információkat. Annak ellenére, hogy évezredek óta megfigyeljük a jelenséget, még mindig nincs kielégítő tudományos magyarázat arra, amit látunk”.

Teliholdak és szuperholdak

Míg a legtöbb évben 12 telihold lesz, addig 2023-ban 13. Augusztusban két szuperhold is lesz, köztük egy kék hold, amely a CNN szerint idén a Földhöz legközelebbi hold lesz. A 2023-as év negyedik és egyben utolsó szuperholdja szeptember 29-én kel fel.

Íme a 2023-ban hátralévő teliholdak:

Augusztus 1: Szturion Hold
Augusztus 30: Kék Hold
Szeptember 29: Arató Hold
Október 28: Vadászhold
November 27: Hód Hold
December 26: Hideg Hold

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek