HolotropikumA leghasznosabb 10 hit és tévhit a gyorsfagyasztott kajákról

A leghasznosabb 10 hit és tévhit a gyorsfagyasztott kajákról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Magyarországon mirelitnek, vagy mirelit árunak hívják a gyorsfagyasztott élelmiszereket. A név egy korábbi cégnévből származik, hiszen a MIRELITE vállalat készített Magyarországon elsőként gyorsfagyasztott készítményeket és így ez a név ma már egyet jelent a gyorsfagyasztott ételekkel, függetlenül a gyártótól.

fagyasztott-etel2

A tartósító eljárások közül a fagyasztás-gyorsfagyasztás az egyik legelterjedtebb módszer. Előnye, hogy a megfelelő technológia, a jó nyersanyag, a hűtőlánc biztosítása és megfelelő felengedtetés, felhasználás esetében, gyorsfagyasztás őrzi meg legjobban az eredeti nyersanyagok és feldolgozott élelmiszerek tápértékét, előnyös érzékszervi tulajdonságait – tudjuk meg a Fogyasztóvédelmi Fórum bejegyzéséből.
A gyorsfagyasztott termékekkel kapcsolatban sok hit és tévhit kering a világhálón. A Filantropikum összegyűjtötte a leghasznosabb információkat a mirelit készítményekkel kapcsolatban. Íme, a legfontosabb hitek és tévhitek:

  • A magyarok kevesebb gyorsfagyasztott terméket fogyasztanak

IGAZ!

A 8-10 kilogramm/fő/év fagyasztott termék fogyasztásával, Magyarország jóval lemarad a nyugat-európai, skandináv, amerikai értékektől.

  • A lassú fagyasztás előnyösebb, mert jobban lefagy a készítmény és tartósabb lesz

TÉVHIT!

A gyorsfagyasztás során az élelmiszereket a legrövidebb idő alatt megfagyasztják, úgy hogy a bennük lévő nagymennyiségű víz (60-90 %) finom, apró, kisméretű jégkristályok alakjában fagyjon meg, melyek felengedéskor nem roncsolják a sejtfalat. A lassú fagyasztáskor keletkező nagyméretű jégkristályok roncsolják a sejtfalat. Helyes fagyasztás esetén  megmarad a termékek hasznos anyag – és vitamin tartalma.

  • Minden élelmiszert fagyasztható

TÉVHIT!

Vannak olyan élelmiszerek, zöldségek, amiket nem ajánlott fagyasztani. Erre példa a saláta, amelynek levelei szétmorzsolódnak a kiolvasztás során. Továbbá, nem javasoljuk, fagyasztásra a tejszínes mártásokat, majonézt, habokat, amelyek „összemennek” a kiolvasztás során .

  • Gyorsfagyasztáskor nem semmisülnek meg a mikrobák

fagyasztott-etel

IGAZ!

Fagyasztáskor csak káros tevékenységüket állítjuk le.  Az ételmérgezéseket okozó szalmonella baktérium elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található meg, leginkább szárnyas húst, vagdalt húst és a tojást veszélyezteti. Mélyhűtés során nem pusztulnak el ezek a baktériumok, csak legalább hetvenöt fokon történő főzéssel lehet megölni őket.

  • Ha egy kissé megpuhul a fagyasztott termék attól még újra fagyasztható

TÉVHIT!

Felengedés akkor következik be, ha a -180C helyett alacsonyabb hőfokon tároljuk az ételt. Ilyenkor a gyorsfagyasztott élelmiszerben nemkívánatos, egészségre káros folyamatok is végbemehettek, ezért nem szabad az ilyen élelmiszert felhasználni.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján minden gyorsfagyasztott élelmiszer csomagolásán fel kell tüntetni, hogy: „A felengedett élelmiszert nem szabad újrafagyasztani!”

  • Az őrölt kávé hogy megőrizze aromáját, fagyasztható

TÉVHIT!

A kávé nagymértékben beszívja a környező élelmiszerek illatát és megváltozik az íze is. Ne fagyasszuk és ne kínáljunk meg vendéget ilyen kávéval, mert biztos a bukás

  • A mikróhullámú sütőben  a legjobb felengedni a fagyasztott terméket.

TÉVHIT!

Tudatosan, irányítottan engedtetjük fel a termékeket fogyasztás, illetve sütés, főzés, elkészítés céljából. A mikrohullámú sütő károsítja a zöldségek vitamin, enzim és antioxidáns tartalmát . Erről bővebben itt olvashatsz. A fagyasztott gyümölcsöket vegyük ki a csomagolóanyagból, és 5 C-os hűtőszekrényben, üvegedényben – engedtessük fel.

  • Mélyhűtött ételek a végtelenségig megőrzik szavatosságukat

TÉVHIT!

A mélyhűtött zöldséget és gyümölcsöt lehetőleg 6 hónapon belül fogyasszuk el. A baromfit darabolva 3 hónapig, míg egészben 6 hónapig fagyaszthatunk. A sertéshúst hat, a borjút nyolc, míg a marhahúst akár egy évig is tárolhatjuk a mélyhűtőben. Egy évnél tovább semmilyen élelmiszert nem ajánlott mélyhűtőben tárolni.

  • A zöldségeket előfőzik fagyasztás előtt

IGAZ!

A legtöbb zöldséget hőkezelésnek vetik alá. (blansírozzák). Ez gyors (vízben, gőzben való rövid idejű főzés), amelynek az a célja, hogy a növényben még működő és káros szín, íz, illat elváltozásokat okozó enzimek működését meggátoljuk. A helyes előfőzési technológia megőrzi a gyorsfagyasztott zöldségek eredeti szép, élénk színét, ízét, illatát.

  • Az előállítás folyamata szigorúan ellenőrzött

IGAZ!

Az előállítóknál minden hazai üzemben ISO 9000-es és HACCP-veszélyelemzési rendszer működik és egyéb kereskedelmi minőségbiztosítási rendszerek is a biztonságot szolgálják. A termékek mikrobiológiai határértékeket szigorúan ellenőrzik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek